Hoe ga je als kerk om met de grote vragen die de coronacrisis oproept?

De maatregelen rondom het coronavirus kun je als een belemmering zien, maar ook als uitnodiging. Zeker nu de maatregelen langer duren dan we aanvankelijk dachten, is rennen niet nodig. Neem de tijd om samen te overdenken: hoe willen wij eigenlijk gemeente zijn? Welke onderdelen van onze manier van vieren vinden we essentieel en waarom? Probeer gezamenlijk Gods stem te verstaan: wat is het verlangen van God voor onze gemeente in deze tijd?

Ook in deze tijd beweegt MissieNederland de kerk om samen de missie van Jezus uit te leven in wijk en wereld. Daar hebben we concrete ideeën bij. We geven je graag een inkijkje in waar we mee bezig zijn (en gaan).

Wat de pandemie betekent voor de toekomst van kerk en zending

Hoe reageren kerken en missionaire organisaties op de gevolgen van de coronacrisis? Wat gebeurt er met de ‘grote opdracht’ als de wereld in een langdurige lockdown en economische recessie gaat? Waar liggen de kansen en uitdagingen?

Bekijk het trendrapport
Toekomst-van-kerk-en-zending.png

Actuele en aankomende initiatieven in deze coronatijd

Kerk-in-kleine-groepen.png

Kerk van kleine groepen

Door de coronamaatregelen kunnen kerken langere tijd niet in de bekende vorm samenkomen. De alternatieve online viering is een bekend alternatief, maar niet houdbaar voor de lange termijn. Wat kunnen we in deze tijd leren van kerken die al langere tijd bestaan als kleine groepen? Is de 'kleine kerk' een kans voor jouw gemeente? Kan deze manier van kerk-zijn bijdragen aan meer betrokkenheid op elkaar en op de buurt? En hoe dan? Om gemeenten te helpen bij het toepassen van deze principes starten we een Beweeg de kerk-traject.

Meer informatie

Uitnodigend kerk-zijn

In de eerste weken van de coronacrisis viel het op dat online vieringen veel extra kijkers trokken. Dat stelt ons voor de vraag: hoe kunnen we deze mensen ook betrekken bij de gemeente? Ondertussen denken veel gemeenten ook na over de toepassing van de nieuwe maatregelen en protocollen. Kun je daarbij rekening blijven houden met uitnodigend kerk-zijn? Vanuit Kerkproeverij deelt MissieNederland (samen met de partners) hiervoor een aantal praktische suggesties. Daarnaast blijven we ook in de komende periode nadenken over de invulling van het geplande Kerkproeverij-weekend in oktober.

Verder lezen

Kerkproeverij-in-coronatijd.png

Missie in 'een nieuwe wereld'

Voorlopig maakt de coronacrisis nog alles anders. Voor de hele kerk heeft dit gevolgen. Eind juli brengt MissieNederland daarover een themanummer van ideaz uit over missie in 'een nieuwe wereld'. Want hoe geef je nu vorm aan kerk-zijn? Wat zijn kansen? Hoe rouw je 2020 - ideaz 1 - Bid onophoudelijk.png.pngeigenlijk over het verlies van het oude vertrouwde (en hoe neem je je gemeente daarin mee)? Hoe ga je om met diverse eindtijd- en complottheorieën? Een blad vol inspirerende thema-artikelen en voorbeelden uit de praktijk. 

Meer over ideaz

Draag bij aan al deze ideeën

Ondersteun MissieNederland met een gift

Geef via onze website

Nadenken over risico's in zending

Kirst Rievan.pngHet huidige coronavirus, dat naar alle waarschijnlijkheid ook gevolgd zal worden door andere coronavirussen, biedt ons een kans om onze risico-afwegingen in de zending eens grondig te overdenken. Kirst Rievan gebruikt principes uit Polarity Management en uit Mentale Modellen om te overwegen of onze algemeen geaccepteerde standpunten over risico’s in de zending nog steeds stand houden. Ook vragen we ons af welke diepere missiologische vragen aan ons denken over risico's ten grondslag zouden moeten liggen.

Lees verder

Digitale-Pinksterconferentie.png

Samen kerk, samen sterk

Ondanks dat de Pinksterconferentie van Opwekking niet door mag gaan in de polder, kan samen Pinksteren vieren toch wèl! Stichting Opwekking heeft samen met een groot aantal partners, waaronder MissieNederland, de handen ineengeslagen om een digitale Pinkster­conferentie te organiseren met als thema 'Samen kerk, samen sterk'. 

Meer informatie

Reageren op de nood van jongeren

verdriet en rouw.jpgAngst, rouw, verdriet, spanningen in het gezin, eenzaamheid, verveling, geloofstwijfels of zingevingsvragen. Stuk voor stuk zijn het noden van jongeren tijdens deze coronacrisis. Diverse jeugdwerkorganisaties uit het netwerk van MissieNederland maakten een handreiking voor kerken om te reageren op de nood van jongeren tijdens deze coronacrisis. Welke rol heeft de kerk in het welzijn van kinderen tieners en jongeren tijdens de coronacrisis? 

Bekijk de handvatten

Geestelijk tot bloei komen

Hoe komen de leden van een geloofsgemeenschap tot bloei? Hoe gebeurt dit als je elkaar niet fysiek kan ontmoeten? Als we nadenken over vorming of groei van mensen, dan beseffen we dat vorming juist ontstaat in interactie. Neem het onderwijs van Jezus maar als voorbeeld: aanschouwelijk, levend, relationeel onderwijs. Hoe help je je gemeenteleden om in deze crisis geestelijk tot bloei te komen en zelf de missie van Jezus uit te leven in de wijk en in de wereld?

Naar het overzicht
Bloei---Daar-ben-je.png

Financieel ondersteunen

Als kerk kunnen we op allerlei manieren in beweging komen: biddend, bemoedigend, praktisch en ook financieel. Maar waar zijn momenteel de noden op financieel vlak? Welke initiatieven kunnen juist nu extra steun gebruiken? Naast de steun die je kunt geven aan lokale ondernemers, vragen we graag aandacht voor de volgende initiatieven.

Naar het overzicht
Corona-WorldVision.png

Naast al deze initiatieven, bevat onze website inmiddels een schat aan informatie en inspiratie.
Op onze overzichtspagina vind je het allemaal. 

Naar het grote corona-overzicht

Jeugdwerk in coronatijd

Het vormgeven van jeugdwerk in deze tijd is uitdagend. Jeugdwerkprofessionals in en om de kerk met passie voor God en de volgende generaties zoeken ook in deze tijd nieuwe wegen in het vormgeven van jeugdwerk. Om elkaar en jou te helpen delen deze jeugdwerkprofessionals, verbonden aan het INNOV8-netwerk van MissieNederland, hier hun tips als bron van inspiratie en creativiteit.

Naar het overzicht
coronacrisis-jeugdwerktips-gekocht-van-shutterstock_1794079222.jpg