Hoe stimuleer je geestelijke groei in deze crisistijd?

Als gevolg van de coronacrisis lijkt de wereld ingrijpend te veranderen. Lijkt, want zeker weten doen we dat niet. Toch gebruiken we allerlei woorden die een ingrijpende verandering vermoeden. Woorden als 'nieuwe wekelijkheid' of 'anderhalvemetersamenleving' horen we bijna dagelijks.

Tegelijkertijd wordt ook goed zichtbaar hoe relationeel de mens eigenlijk is bedoeld. Hoe mooi en handig de digitale bijeenkomsten soms ook zijn, écht contact van mens tot mens is wat we nodig hebben om mens te zijn. Een mens leert zichzelf kennen aan de ander, of in de woorden van Jules Deelder: “De omgeving van de mens is de medemens”.

Bloei-logo.pngAls we nadenken over vorming of groei van mensen, dan beseffen we dat vorming juist ontstaat in interactie. Neem het onderwijs van Jezus maar als voorbeeld: aanschouwelijk, levend, relationeel onderwijs. Voor de kerk ligt daar een belangrijke uitdaging. Hoe komen de leden van een geloofsgemeenschap tot bloei? Wat is er nodig voor geestelijke volwassenheid? Hoe help je je gemeenteleden om zelf de missie van Jezus uit te leven in de wijk en in de wereld?

Op deze pagina delen we vanuit ons netwerk Bloei initiatieven die daarbij helpen tijdens deze coronacrisis.

 

Online cursussen en workshops

Bloei---Daar-ben-je.png

Zoek de lente in je leven
Daar ben je

Elke dag komt de zon op, ook in coronatijd. Het is lente en de natuur loopt uit. Wat kunnen wij leren van een metafoor uit de natuur voor ons eigen leven? Wat helpt ons om de lente in ons leven te vinden en meer ruimte te geven? Deelnemers van deze online cursus gaan in de leer bij de natuur en bij Psalm 1 (een levenslied uit de bijbel).

Ontdek meer

Bloei-EW-Luisteren.png

Luisteren naar Gods stem
Evangelisch werkverband

Om fijngevoeligheid te ontwikkelen voor Gods stem is het noodzakelijk om luisterend te bidden. Hoe doe je dit? Zegt de Bijbel daar iets over? Dit is het thema van de cursus ‘Luisteren naar Gods stem’.  

Ontdek meer

Bloei-Evangelisch-College.png

Cursussen-bundel voor kerken
Evangelisch College

De Bijbel ontdekken, christelijke toekomstverwachting en de vroege kerk. Het Evangelisch College biedt kerken de gelegenheid om met een grote korting een online-cursussenpakket aan te bieden aan gemeenteleden. Een mooie manier om gemeenteleden te stimuleren hun geloof te verdiepen en geestelijk te groeien! Het pakket bestaat uit zeven online-cursussen.

Ontdek meer

Kroon op je werk

Je bent christen en wilt graag tot een zegen zijn, maar hoe doe je dat in je dagelijkse werk? Hoe kun je ook op je werk christen zijn en niet alleen in de kerk? Wat zegt de Bijbel eigenlijk over ons werkleven? Hoe kun je een positieve invloed hebben op de werkcultuur? Kroon op je Werk is een programma waarin je in 15 sessies over dit soort vragen nadenkt. Met behulp van video’s, podcasts en gespreksvragen, geven wij je de tools in handen om – samen met anderen – antwoorden te vinden op dit soort vragen.

Ontdek meer

New Wine vormt zomerconferentie 2020 om tot gebruiksmateriaal voor kerken

Nu de jaarlijkse Zomerconferentie niet kon doorgaan, heeft New Wine het jaarthema ‘Heel het leven’ omgevormd tot gebruiksmateriaal voor kerken. Kerken kunnen aan hand van het materiaal een gemeentetraject starten of er hun online diensten mee vullen. Het materiaal bestaat uit onder andere vijf video’s met hoofdsprekers Dave Bookless en Jan-Maarten Goedhart. Daarbij is er een pakket aan verwerkingsmaterialen en speciaal overgenomen worshipvideo’s met bijpassende liederen. 

Ontdek meer

Bloei-RoyalMission.png

Groeicursussen
Royal Mission

In deze fase van ‘social distance’ biedt Royal Mission gratis online groeicursussen aan. Het gaat om de cursussen Groeien in Wonderen van Genezing, Groeien in Winnen voor de Koning en Groeien in je Roeping en Bestemming.

Ontdek meer

NewWine-Luisteren.png

Luisterend bidden
New Wine

Met de gemeentecursus Luisterend bidden ga je in zes bijeenkomsten op ontdekkingstocht. Kunnen we echt Gods stem horen? Op welke manieren spreekt God dan? Hoe kunnen we onderscheiden wat van God is? En hoe kunnen we woorden van God op een liefdevolle manier met elkaar delen? Na deze cursus heb je als gemeente iets geproefd van Gods betrokkenheid op je dagelijkse leven. En je hebt ervaren dat God door jou heen wil werken om anderen op te bouwen, te troosten en te bemoedigen (1 Korintiërs 14 vers 3), zodat je gemeente steeds meer gaat leven als getuigen van Jezus en zijn Koninkrijk.

Ontdek meer

 JosDouma-Indezestile-cursus.png

Online cursus In deze stilte
Jos Douma

Deze cursus biedt gemeenteleden de hulp die zij nodig hebben om stil te worden. In hun huis: als zij hun stille tijd echt ook stilte-tijd wilt laten zijn. In de kerk: als zij stiltemomenten in een kerkdienst ook echt als stiltemomenten willen beleven.

Ontdek meer