Samen leren hoe je kerk van kleine groepen wordt

Door de coronamaatregelen kunnen kerken langere tijd niet in de bekende vorm samenkomen. De alternatieve online viering is een bekend alternatief, maar niet houdbaar voor de lange termijn. Wat kunnen we in deze tijd leren van kerken die al langere tijd bestaan als kleine groepen? Is de 'kleine kerk' een kans voor jouw gemeente? Kan deze manier van kerk-zijn bijdragen aan meer betrokkenheid op elkaar en op de buurt? En hoe dan?

Om samen deze principes te leren toepassen in de gemeente, starten we een Beweeg de kerk-traject. Aanmelden kan nog tot 25 juni. Je neemt dan deel vanaf de tweede bijeenkomst, maar kunt de eerste ontmoeting terugkijken.

Over dit traject

Wat is een Beweeg de kerk-traject?

MissieNederland beweegt de kerk om samen de missie van Jezus uit te leven in wijk en wereld. MissieNederland signaleert thema’s die de kerk belemmert om die missie uit te leven en zet de kerk in beweging rond die thema’s. In Beweeg de kerk-trajecten verzamelen mensen uit het netwerk zich om een zo’n thema concreet aan te pakken. Er zijn twee soorten Beweeg de kerk-trajecten: een innovatietraject en een toepassingstraject. 'Kerk van kleine groepen' is een toepassingstraject waarin deelnemers kijken hoe ze kennis en expertise rond een thema kunnen toepassen in hun eigen context. 

Wat gaan we doen?

In zes ontmoetingen brengen we kerken, met eenzelfde verlangen om kleinere buurtgerichte groepen te starten, bij elkaar. Een plek om ideeën te delen en elkaar te inspireren en bemoedigen. Vanuit het netwerk van MissieNederland betrekken we experts en ervaringsdeskundigen die jouw gemeente helpen om stappen te zetten richting een kerk van kleine op de buurt gerichte groepen. Na zes ontmoetingen heb je de eerste stappen gezet. Wil je daarna verder aan de slag? Dan brengen we je graag verder in contact met organisaties uit ons netwerk die je nog verder in beweging kunnen brengen en houden.

Jan-Wolsheimer.pngDe coronacrisis is het moment voor kerken om de focus te verleggen naar kleine groepen

Lees het blogartikel van Jan Wolsheimer

Wie kan er meedoen?

 • Deelnemende gemeenten (2-4 personen per gemeente)
 • Deelnemende organisaties (1 persoon per organisatie*)
 • Professioneel persoonlijk deelnemers*

*We houden in de groepssamenstelling rekening met de verhouding tussen het aantal deelnemers van gemeenten en organisaties/professioneel persoonlijk deelnemers (ppder's). Aanmeldingen van deelnemende organisaties/ppd'ers voor dit traject zijn daarom niet direct definitief en afhankelijk van het aantal deelnemers uit gemeenten.

Wat kost dit traject?

Het meedoen aan dit traject is gratis voor deelnemende gemeenten van MissieNederland. Er kunnen 2-4 personen uit je gemeente meedoen. Is jouw gemeente nog geen deelnemer? Dan kun je dat alsnog worden. Het bedrag hiervoor is afhankelijk van de grootte van je gemeente.

Wanneer komen we bij elkaar?

 • 15 juni 2020 (kennismaken en expert-input)
 • 25 juni 2020 (expert-input en intervisie)
 • 2 juli 2020 (expert-input)
 • 14 juli 2020 / 26 augustus (intervisie)
 • 17 september 2020 (expert-input)
 • 6 oktober 2020 (intervisie, slot)

De bijeenkomsten worden online gehouden van 20.00 tot 21.30 uur. Afhankelijk van de wensen van de groep, kan de inhoud van de bijeenkomsten aangepast worden.

Wat moet ik regelen?

 • Overleg met de leiders van jouw gemeente of jullie als gemeente aan dit traject willen meedoen.
 • Om deel te kunnen nemen aan een Beweeg de kerk-traject moet jouw gemeente deelnemer zijn van MissieNederland. Check hier of jouw gemeente deelnemer is. Of word deelnemende gemeente van het MissieNederland-netwerk en beweeg samen met een netwerk van kerken, kerkgenootschappen en organisaties de kerk voor de missie van Jezus. 
 • Vorm in jouw gemeente een groepje van 2-4 personen die dit traject gaan volgen. 
 • Zet de data van de ontmoetingen in je agenda en breng de kerk in beweging.
 • Meld je aan via onderstaande knop.