Reageren op de nood van jongeren

Organisaties uit het MissieNederland-netwerk geven handreiking aan kerken

14 mei 2020 om 12:20
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Angst, rouw, verdriet, spanningen in het gezin, eenzaamheid, verveling, geloofstwijfels of zingevingsvragen. Stuk voor stuk zijn het noden van jongeren tijdens deze coronacrisis. Diverse jeugdwerkorganisaties uit het netwerk van MissieNederland maakten een handreiking voor kerken om te reageren op de nood van jongeren tijdens deze coronacrisis. Welke rol heeft de kerk in het welzijn van kinderen tieners en jongeren tijdens de coronacrisis? 

noodvanjongeren.jpg"Gelukkig gaat het naar omstandigheden met veel kinderen, tieners en jongeren goed tijdens deze coronacrisis. Inmiddels zijn er ook positieve vooruitzichten van scholen en sportverenigingen die weer open kunnen gaan. Binnen de huidige maatregelen kunnen sommige jeugdwerkactiviteiten weer doorgaan. Je zou bijna de alarmerende berichten van een paar weken geleden vergeten. Berichten over stijging van huiselijk geweld, scheidingen en uithuisplaatsingen," vertelt Martine Versteeg, relatiemanager Kerk & Jeugd.

Welke rol heeft de kerk in het welzijn van kinderen, tieners en jongeren? Hoe kun je als lokale kerk reageren op die verschillende noden? Daarover gaat de handreiking van diverse organisaties uit het MissieNederland-netwerk. De jeugdwerkorganisaties Zorg voor jongeren, Youth for Christ, Stronglife, Salvation Army Youth, Jeugd met een Opdracht, Jong Protestant en Stichting Chris en Voorkom brachten de verschillende noden van kinderen, tieners en jongeren in kaart en verzamelden tips voor kerken om van betekenis te zijn in die nood. 

"In alle tijden en zeker in die van crisis kan de lokale kerk een positieve invloed hebben op het welzijn van kinderen, tieners en jongeren. Binnen, maar ook buiten de gemeente. Via het (missionair) jeugdwerk kun je bovendien een signalerende functie hebben wanneer het welzijn in het geding komt."

Lees de handreiking en kom in beweging voor de nood onder kinderen, tieners en jongeren in deze coronacrisis. 

Meer nieuws van MissieNederland

Netwerk MemberCare organiseert toerustingsdag rondom kinderen in zending

Wanneer ouders naar het buitenland gaan voor een zendingsmissie, heeft dit impact op het hele gezin, ook op de kinderen.…
Lees verder

Materialen Week van gebed voor eenheid 2023 beschikbaar: Doe goed, zoek recht

Plaatselijke werkgroepen kunnen vanaf vandaag volop aan de slag met de voorbereidingen voor de Week van gebed voor eenhe…
Lees verder

Netwerk MissieNederland daagt kerken uit om samen op te voeden

Diverse christelijke organisaties uit het netwerk van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van…
Lees verder