Reageren op de nood van jongeren

Organisaties uit het MissieNederland-netwerk geven handreiking aan kerken

14 mei 2020 om 12:20
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door: Martine Versteeg

Angst, rouw, verdriet, spanningen in het gezin, eenzaamheid, verveling, geloofstwijfels of zingevingsvragen. Stuk voor stuk zijn het noden van jongeren tijdens deze coronacrisis. Diverse jeugdwerkorganisaties uit het netwerk van MissieNederland maakten een handreiking voor kerken om te reageren op de nood van jongeren tijdens deze coronacrisis. Welke rol heeft de kerk in het welzijn van kinderen tieners en jongeren tijdens de coronacrisis? 

noodvanjongeren.jpg"Gelukkig gaat het naar omstandigheden met veel kinderen, tieners en jongeren goed tijdens deze coronacrisis. Inmiddels zijn er ook positieve vooruitzichten van scholen en sportverenigingen die weer open kunnen gaan. Binnen de huidige maatregelen kunnen sommige jeugdwerkactiviteiten weer doorgaan. Je zou bijna de alarmerende berichten van een paar weken geleden vergeten. Berichten over stijging van huiselijk geweld, scheidingen en uithuisplaatsingen," vertelt Martine Versteeg, relatiemanager Kerk & Jeugd.

Welke rol heeft de kerk in het welzijn van kinderen, tieners en jongeren? Hoe kun je als lokale kerk reageren op die verschillende noden? Daarover gaat de handreiking van diverse organisaties uit het MissieNederland-netwerk. De jeugdwerkorganisaties Zorg voor jongeren, Youth for Christ, Stronglife, Salvation Army Youth, Jeugd met een Opdracht, Jong Protestant en Stichting Chris en Voorkom brachten de verschillende noden van kinderen, tieners en jongeren in kaart en verzamelden tips voor kerken om van betekenis te zijn in die nood. 

"In alle tijden en zeker in die van crisis kan de lokale kerk een positieve invloed hebben op het welzijn van kinderen, tieners en jongeren. Binnen, maar ook buiten de gemeente. Via het (missionair) jeugdwerk kun je bovendien een signalerende functie hebben wanneer het welzijn in het geding komt."

Lees de handreiking en kom in beweging voor de nood onder kinderen, tieners en jongeren in deze coronacrisis. 

Meer nieuws van MissieNederland

Nieuw boek en netwerk ‘Samen Jong’ helpen bij kerkzijn met álle generaties

Zaterdag 18 juni presenteren MissieNederland en KokBoekencentrum de nieuwe uitgave Samen Jong: Kernwaarden voor een kerk…
Lees verder

MissieNederland-seminars tijdens de Pinksterconferentie van Opwekking

Samen met stichting Opwekking en diverse partners uit ons netwerk, organiseert Missienederland tijdens de Pinksterconfer…
Lees verder

Symposium ‘Kerk en ik: Match made in heaven?!’

Samen nadenken over de toekomst van de kerk. Dat gebeurt tijdens het symposium ‘Kerk en ik: Match made in heaven?!…
Lees verder