Reageren op de nood van jongeren

Organisaties uit het MissieNederland-netwerk geven handreiking aan kerken

14 mei 2020 om 12:20
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Angst, rouw, verdriet, spanningen in het gezin, eenzaamheid, verveling, geloofstwijfels of zingevingsvragen. Stuk voor stuk zijn het noden van jongeren tijdens deze coronacrisis. Diverse jeugdwerkorganisaties uit het netwerk van MissieNederland maakten een handreiking voor kerken om te reageren op de nood van jongeren tijdens deze coronacrisis. Welke rol heeft de kerk in het welzijn van kinderen tieners en jongeren tijdens de coronacrisis? 

noodvanjongeren.jpg"Gelukkig gaat het naar omstandigheden met veel kinderen, tieners en jongeren goed tijdens deze coronacrisis. Inmiddels zijn er ook positieve vooruitzichten van scholen en sportverenigingen die weer open kunnen gaan. Binnen de huidige maatregelen kunnen sommige jeugdwerkactiviteiten weer doorgaan. Je zou bijna de alarmerende berichten van een paar weken geleden vergeten. Berichten over stijging van huiselijk geweld, scheidingen en uithuisplaatsingen," vertelt Martine Versteeg, relatiemanager Kerk & Jeugd.

Welke rol heeft de kerk in het welzijn van kinderen, tieners en jongeren? Hoe kun je als lokale kerk reageren op die verschillende noden? Daarover gaat de handreiking van diverse organisaties uit het MissieNederland-netwerk. De jeugdwerkorganisaties Zorg voor jongeren, Youth for Christ, Stronglife, Salvation Army Youth, Jeugd met een Opdracht, Jong Protestant en Stichting Chris en Voorkom brachten de verschillende noden van kinderen, tieners en jongeren in kaart en verzamelden tips voor kerken om van betekenis te zijn in die nood. 

"In alle tijden en zeker in die van crisis kan de lokale kerk een positieve invloed hebben op het welzijn van kinderen, tieners en jongeren. Binnen, maar ook buiten de gemeente. Via het (missionair) jeugdwerk kun je bovendien een signalerende functie hebben wanneer het welzijn in het geding komt."

Lees de handreiking en kom in beweging voor de nood onder kinderen, tieners en jongeren in deze coronacrisis. 

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Jeugdtrends 2024: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes organisat…
Lees verder

Peiling: Jeugdtrends in beeld

Verlang jij ernaar dat kerken en geloofsgemeenschappen beter aansluiten op behoeften van jongeren? Vind je het soms best…
Lees verder