Hoe geef je kinderwerk vorm in tijden waarin club of kerk(neven)diensten niet doorgaan? Hieronder vind je tips en links naar materialen om je verder te helpen.   

Deze overzichtspagina is voor het laatst bijgewerkt in mei 2020.

Algemeen

tip1.jpg

Stuur een kaartje of bericht

Zorg dat de kinderen in en om jouw gemeente weten dat jij hen niet vergeten bent. Stuur hen een kaartje of een berichtje via hun ouders. Zeker als ze nu jarig zijn en het niet uitbundig kunnen vieren met hun vrienden en familie!

tip 2.jpg

Verplaats jouw kinderclub naar online

Als je de ouders erbij betrekt, kun je prima online een kinderclub organiseren. Je kunt ze ontmoeten via programma’s als Skype, Zoom, en Google Hangouts en Whatsapp. Houd het dan korter en simpeler. Let er wel op dat je ook hierin een nieuwe groepsdynamiek krijgt. Bouw dus de veiligheid en het vertrouwen weer met elkaar op. Doe dat door eerst te focussen op activiteiten die de groepsbinding versterken. Wijkgebouw de Bron in Rotterdam hebben al hun tips en ideeën om kinderclub online te organiseren verzameld in een PDF. 

Ontdek meer

tip 3 rock solid.png

Online Rock Solid

Diverse organisaties bieden materiaal aan dat online te gebruiken is. Zo paste Youth for Christ hun materiaal voor Rock Solid aan, zodat je het komende weken online kan gebruiken. Houd hun website in de gaten voor berichten hierover

Ontdek meer

erop uit.png

Kinderwerk methode Er op uit! biedt vanwege de coronacrisis iedereen de mogelijkheid om voor een periode van acht weken gratis de lessen te gebruiken van deze kindwerwerk methode. De lessen zijn geschikt voor het gebruik thuis.

Ontdek meer

Martine-Versteeg.png"Juist in deze tijd kun je als kerk tot steun zijn voor de gezinnen in en om jouw kerk heen. Jeugdwerk is de plek waar kinderen, tieners en jongeren leeftijdsgenoten en Jezus-volgende rolmodellen ontmoeten. Een plek waar open gesprekken plaatsvinden over angsten, moeiten, passies en vreugde. Laat het jeugdwerk niet vallen! "

Martine ziet kansen voor de kerk

tip 4.jpg

Spellen voor een online ontmoeting 

Ontmoet je elkaar in een conference call? Dan hebben we een aantal tips: maak een quiz over corona, of een ander thema. Speel een levend bingo: laat de kinderen steeds een voorwerp zoeken in huis, dit moeten ze online laten zien. Het kind dat als eerste acht voorwerpen heeft, heeft bingo. 

tip 5.jpg

Maak een video

Maak een fimpje voor de kinderen van jouw groep die je normaal gesproken zou zien in de kinderdienst op zondag of op club. In dat filmpje kun je delen dat je ze mist, maar bijvoorbeeld ook het Bijbelverhaal vertellen dat je anders zou doen. Als verwerkingsopdracht kun je een challenge meegeven om thuis met de ouders uit te voeren.

Dagelijke henkie show.jpg

Henkie Show

Creatief Kinderwerk biedt vanaf 23 maart de 'Henkie show' aan op haar website. Matthijs Vlaardingenbroek en zijn pop Henkie zijn vijf dagen per week te zien op de website met een uitgebreid programma met Bijbelverhalen, video's en leuke verwerkingen. 

Ontdek meer

quino-al-8gWEAAXJjtI-unsplash.jpg

Telefonisch doorfluistertje

Als je elkaar via een conference cal-programma zoals Skype ontmoet, is het spel 'telefonisch doorfluistertje' leuk om te doen. Bel het eerste kind op en fluister hem een boodschap in. Laat hem een volgende tiener bellen om een boodschap door te geven, enzovoort. De laatste belt jou op. Is het boodschap nog hetzelfde? Meer tips voor online spelletjes vind je onder de tips voor tiener- en jongerenwerk.

Ontdek meer

daniel (2).png

Zeven gezinsmomenten over Daniël

HGJB biedt zeven gezinsmomenten aan rond gebed en het verhaal van Daniël. Mooi om de dag mee te beginnen voordat thuisonderwijs begint. 

Ontdek meer

tip 6.jpg     

Thuis geloven

Veel van het overdragen van geloof komt nu bij de ouders te liggen. Dat is op zich niet verkeerd. Ouders zijn altijd de belangrijkste personen waar een kind zich aan spiegelt. Wil jij de gezinnen thuis input geven voor wat ze thuis kunnen doen om op zondag en door de weeks aan de slag te gaan met geloof?  Bekijk de tips.

Ontdek meer

Logo INNOV8.png

NNOV8 is een netwerk van professionals in en om de kerk met hart voor de volgende generaties. Dit netwerk van meer dan 600 professionals deelt graag haar kennis en expertise met kerken. Zo bewegen we samen de kerk voor de volgende generaties.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bekijk ook de andere overzichtspagina's

Meer tips om jeugd en gezin te ondersteunen tijdens de coronacrisis

of ga terug naar jeugd en gezin