4 manieren om studenten te steunen

25 augustus 2016
  • Profielafbeelding van Dorina Nauta
    Door:
    Dorina Nauta

Ik realiseer me steeds weer hoe belangrijk mijn studententijd is geweest. In die periode heb ik belangrijke keuzes gemaakt die mijn huidige leven nog steeds bepalen. Daarom zou het zo gaaf zijn als juist de kerk in deze fase een veilige haven. Een plek waar jongeren van betekenis zijn, gezien worden én hun vragen mogen stellen. Terwijl ze zich los maken van hun ouderlijk huis worden hun identiteit, waarden en levensstijl volop gevormd.

Ik deel graag vier tips hoe je als niet-student tot steun kunt zijn. Het heeft mij in ieder geval geholpen!

1. Ken de studentenwereld

De studentenwereld is een wereldje op zich. Hoe ziet het leven van een student eruit? Met welke vragen houden ze zich bezig?
Verdiep je in de studentenwereld! Neem eens een kijkje op een hbo of universiteit. Loop er wat rond, proef de sfeer, praat met studenten en volg eventueel een open college. Het is helemaal leuk om een dagdeel mee te lopen met een student uit je eigen kennissenkring of kerk.
Of vraag de studenten uit je omgeving om in de kerk of op je kring iets te vertellen over hun leven als student. Over de dingen die ze leren en waar ze tegenaan lopen.

Lukt dit niet zo? Maak dan vooral online wat nader kennis met Maartje en Aron (pdf).

2. Wees een mentor

Studenten zijn als jonge potentials op zoek naar wat voor bijdrage zij persoonlijk gaan leveren aan de maatschappij. Ze worden klaargestoomd om aan de slag te gaan. Tegelijkertijd hebben ze veel contact met medestudenten en voeren ze heel wat gesprekken over ‘het leven’.
Het helpt echt als er iemand met wijsheid en levenservaring naast ze staat en aanmoedigend meedenkt. Hoe doe je dat? Door vragen te stellen, te luisteren en voor ze te bidden.
Voor wie in jouw omgeving zou jij een mentor kunnen zijn?

3. Benut je unieke rol als kerk

Kerken en gemeenten hebben verschillende rollen naar studenten toe. Een kerk in een studentenstad heeft de gelegenheid om studenten gastvrij te ontvangen. Een mooie kans om ze een plek te bieden en met ze op te trekken.
In een dorpsgemeente vertrekken de studenten naar de stad om te studeren. Ook dan heeft de kerk een taak: zend studenten uit als getuige in hun wereld! In contact met medestudenten of huisgenoten zijn er mooie kansen om het evangelie te delen.

4. Bid voor studenten

Last but not least: bid voor ze! Het begin van het academisch jaar is een mooi moment om als gemeente hier aandacht aan te besteden.

Door Dorina Nauta
Voormalig relatiemanager Jeugd & Discipelschap bij MissieNederland

Wellicht vind je dit ook interessant

Het moet wel ergens over gaan

'Nee hoor, ik ga vrijdag niet naar club, mijn vrienden gaan ook niet. Maar ik kom graag naar catechisatie, daar leer i…
Lees verder

En de ouderen dan?

Het was aan het gezicht van de mevrouw af te lezen dat ze sceptisch was. Hoezo, jonge generaties prioriteit geven? En de…
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema