Sla links over

Hoofdinhoud

10 ideeën voor kerst

kerst.jpgdinsdag 13 september 2011 11:41

Kerst is in het kerkelijk jaar misschien wel hét aanknopingspunt om niet-christenen te vertellen over de betekenis van ons geloof. Tien tips.

.
.
.
1. Levende kerststal

Bouw je kerkzaal om tot levende stal en laat daarin het verhaal van Jezus’ geboorte afspelen. Met (engelen)zang, muziek en een korte overdenking.

2. Winterkerk op de stoep

Neem de drempel van je kerkgebouw weg en installeer jezelf eens met koffie en cake op de stoep. Verspreid van te voren folders in de wijk en nodig mensen door middel van een koffiebon uit om de naar ‘de stoep’ te komen voor een kopje koffie of soep. Het Leger des Heils in Rotterdam-Centrum ontwikkelde deze actie, al zoekend naar nieuwe wegen om buitenkerkelijke wijkgenoten te ontmoeten. 

3. Ouderwetse kerstzang

Haak aan bij de romantische gevoelens rondom kerst en organiseer een ouderwetse zangdienst. Zet vuurkorven of kaarsen langs het pad naar de kerk en kleed de kerk in kerststijl aan. Honderden waxinelichtjes geven een speciaal effect. Zing bekende kerstliederen. In een korte toespraak kun je stilstaan bij de wezenlijke vragen die met kerst te maken hebben. Schenk na afloop koffie en warme chocolademelk. Geef iedereen iets mee en zorg ook voor informatie over de gemeente.

Vooraf kun je eventueel met groepjes zangers en muzikanten (op een open wagen of bakfiets) door de buurt trekken om kerstliederen te zingen en mensen uit te nodigen. De evangelische gemeente De Lichtstad in Eindhoven heeft hier goede ervaringen mee. Jaap Bos, oudste: “Als we eens een straat overslaan, krijgen we daar commentaar op. De kerk is dan meestal voor de helft gevuld met vreemdelingen.”

4. Televisie-interviews

Ga met een camera de straat op, deel beschuit met muisjes of geboortekaartjes uit en vraag mensen naar de betekenis van kerst. Nodig ze vervolgens uit voor de kersnachtdienst om zichzelf terug te zien. In de preek kun je aanhaken op de gefilmde gesprekken.

5. Kerstcadeaus inpakken

Regel een tafel op de kerstmarkt en deel aan het winkelend publiek bonnen uit voor gratis koffie of het inpakken van kerstcadeautjes. Wie moe is van het winkelen, kan bij de kraam terecht voor een kop koffie en ondertussen zijn of haar cadeaus laten inpakken. Op de kraam leg je dan bijvoorbeeld ook folders over de betekenis van kerst, de gemeente, de kerstdiensten of een Alpha-cursus. Bron: Jeruzalemkerk, Amsterdam

6. Koopavond

Als je kerk in de buurt van een winkelcentrum staat, open dan de deuren eens tijdens een drukke winkeldag of -avond. Ga mee in de kerstsfeer en laat bijvoorbeeld een koor op treden. In Delft zijn de Oude en de Nieuwe Kerk op de lichtjesavond voor kerst voor bezoekers geopend. Er is muziek, er wordt koffie aangeboden en er zijn stands. Voor kinderen is er een speciale ‘kindercorner’. Bron: Hervormde gemeente Delft

7. Wandeltheater

Organiseer een kerstwandeling. In Eindhoven doet de Kruispuntgemeente dat al jaren in de vorm van een herdertjestocht. Op de zaterdag voor kerst ontmoeten mensen al wandelend door de wijk de herders, de engelen en natuurlijk Jozef en Maria. Wie het koud krijgt, kan zich warmen aan een van de vuurkorven onderweg. Na afloop is er in het gemeenschapshuis gratis koffie, chocolademelk of erwtensoep. Er worden kerstliederen gezongen, er staat een boekentafel en voor kinderen is er een knutseltafel. Bron: Kruispuntgemeente, Eindhoven

8. Kerstdiner

Organiseer een kerstmaaltijd voor buurtbewoners, alleenstaanden, daklozen, of vluchtelingen in je kerk. Natuurlijk kun je ook individuele gemeenteleden aanmoedigen om zelf thuis een kerstdiner te organiseren voor mensen die alleen zijn met kerst.

9. Waarom Kerst?

Gebruik de materialen van ‘Waarom Kerst?’ om de kerstboodschap te communiceren. Bij de actie hoort ook een laagdrempelige website met informatie over de ware betekenis van kerst, speciaal gericht op niet-christenen. Ieder jaar wordt de actie op een unieke wijze ingevuld. Op www.waaromkerst.nl vindt u meer informatie en allerlei ondersteunende middelen die u kunt gebruiken. ‘Waarom Kerst?’ is een gezamenlijk project van de EO, Agapè, en Alpha-Cursus.

10. Superkerstfeest

Organiseer een superkerstfeest voor de wijk. Nodig iedereen uit om mee te doen aan een kerstmiddag met verschillende activiteiten voor jong en oud. Bijvoorbeeld kerststukjes maken, film kijken, sporten, koffiedrinken. Open en eindig gezamenlijk met het zingen van kerstliederen en het doorgeven van de echte betekenis van kerst. Bron: Protestantse gemeente Ternaard

Overgenomen uit IDEA 5-2008, vakblad voor missionaire gemeenteopbouw van MissieNederland. Kijk voor een abonnement op www.missienederland.nl/ideaz.

 

Labels
Kerk naar buiten > Evangelisatie > Praktijk

« Terug naar Home

Archief > 2011 > september