Sla links over

Hoofdinhoud

Een nieuwe kerk in 5 stappen

Een-nieuwe-kerk-in-5-stappenvrijdag 07 september 2012 16:33

Prachtige verhalen uit Amsterdam: ‘Via Nova bereikt yuppen’, ‘Hoop voor Noord zegent de wijk’, ‘Stroom creëert een kunstenaarsgemeenschap’… God werkt! Hij zorgt ervoor dat nieuwe gemeenten ontstaan op de puinhopen van verdwenen kerken. ‘Mooi hoor’ denk je dan, maar u woont in Deventer of Driebruggen en u kerkt in een gewone gemeente… Wat nu?

Stap één: Relax

Niets moet. God heeft zijn kerk altijd gebouwd op ongedachte en ongeplande manieren. Er zijn meer wegen tot zegen dat men in Amsterdam kan uitvinden. Stappenplannen met zegengarantie bestaan niet.

Stap twee: Durf te dromen

Waarom zou God uw gemeente niet willen leiden naar nieuwe hoogten? Waarom zou hij u niet mee kunnen nemen in nieuwe manieren om Zijn koninkrijk te bouwen? In 1949 gaf God een enorme vernieuwing in de dorpskerken van de Hebriden, out of all places. Het begon met enkele dorstige dorpsbewoners, die hun handen en harten uitstrekten naar God.

Stap drie: Voed het vuur

Een losse, brandende kool dooft uit. Leg er meerdere bij elkaar en het vuur gaat branden. Zoek mensen om je heen met hetzelfde verlangen naar God en ga samen in gebed. Bid en wacht. Laat je leiden door de Geest. Ga ook eens op bezoek. Niet zozeer bij kerken die vol zijn van mensen, maar bij mensen die vol zijn van God. Laat je inspireren!

Stap vier: Begin klein

Ga het leven gewoon delen met dorst-genoten. In de kleine en vertrouwde kring kun je leren om kwetsbaar te zijn en samen God centraal te zetten. Daar kun je oefenen in het herkennen van wat God in de ander geeft, in het dienen en zegenen. Bouw elkaar op in liefde en heiligheid. Leer samen van God. Draag elkaar door de dalen en vier feest op de hoogten.

Stap vijf. Wees zichtbaar en dienstbaar

Mensen die op Jezus lijken vallen op. Ze trekken ook anderen aan. Onbaatzuchtig dienen was het handelsmerk van de eerste christenen. Handelingen 2 toont het patroon. De Geest deed een gemeenschap ontstaan met zoveel kwaliteit, dat het de omstanders opviel. En elke dag sloten nieuwe toetreders zich aan.

Vindt u dit geen echt stappenplan? Klopt. Het voldoet niet aan de normen van organisatiekunde. Het is niet SMART genoeg. Maar we hebben het ook over missionaire gemeenschapsvorming. Missionair betekent: gezonden door God. Het is Zijn werk en Hij is meer een God van creativiteit en verrassing, dan van organiseerbare zegen. Dáárom kan het ook in Deventer en Driebruggen!

Door Bram Dingemanse
Missionair consulent Christelijke Gereformeerde Kerken en pionier in Rotterdam bij Thuis in West.

IDEAZ

Dit artikel werd geschreven voor IDEA. IDEA is opgevolgd door IDEAZ, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Labels
Kerk naar buiten > Gemeentestichting > Visie en beleid
Nieuwe website: voor de samenleving

« Terug naar Home