Hoe kun je vanuit Jezus' missie in beweging komen tijdens de oorlog in Oekraïne?

Vluchtelingenzorg  Noodhulp   Bidden en bemoedigen   In gesprek met jeugd

Zorg voor vluchtelingen

Hoe kunnen we gastvrij zijn voor Oekraïense vluchtelingen?

logo organisaties (13)Vluchtelingen opvangen

Veel Oekraïners zoeken nu een veilig heenkomen, in Oekraïne zelf, maar ook in het buitenland. Gave roept kerken en christenen op om ook om te zien naar Oekraïense vluchtelingen en ze welkom te heten in Nederland.

Ontdek bij Gave hoe je kunt helpen

Tips voor contact met Oekraïners

Reacties op het leed van Oekraïners zijn hartverwarmend: veel Nederlanders bereiden zich voor om vluchtelingen uit Oekraïne te verwelkomen. Wat kan je verwachten in het contact met Oekraïense vluchtelingen? Gave heeft een overzicht gemaakt met o.a. tips en achtergrond informatie over Oekraïners in Nederland.

Meer over cultuur en geloof van mensen uit Oekraïne

Oekraïners in de kerk

Door de contacten in gastgezinnen en door contacten in noodopvanglocaties zullen er ook Oekraïners naar de kerk (willen) komen. Wat kun jij hierin betekenen? Gave geeft je een aantal tips en meer informatie over hoe je een kerkdienst en ontmoeting kunt indelen voor Oekraïense vluchtelingen.

Bekijk de tips over Oekraïners in de kerk

Pastorale zorg voor Oekraïners

Pastorale zorg is hard nodig in de traumatische situatie waar de Oekraïense vluchtelingen mee te maken hebben: het omgaan met trauma’s, het gescheiden zijn van familieleden en de oorlog die zoveel pijn en lijden veroorzaakt. Op het platform PastorsvoorOekrainers kunnen predikanten en voorgangers zich aanmelden als zij adequate interculturele pastorale zorg willen verlenen aan vluchtelingen uit Oekraïne die bij hen in de buurt terecht komen. Ze krijgen hiervoor een online training aangeboden. 

Pastors voor Oekraïners

Bijbels voor Oekraïense vluchtelingen

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) heeft de Oekraïense Bijbel digitaal beschikbaar gemaakt via debijbel.nl. Ook voorziet het NBG samen met andere organisaties in de behoefte aan Bijbels onder Oekraïense vluchtelingen in Nederland en België. Via de UBS – het samenwerkingsverband van de Bijbelgenootschappen – steunt het NBG Bijbelverspreiding onder vluchtelingen in Polen, Roemenië, Moldavië en Hongarije. 

Voor kinderen wordt momenteel een aantal programma’s uit de kindernevendienstmethode Bijbel Basics in het Oekraïens vertaald.

Ontdek meer

Houd een collecte of geef zelf voor noodhulp

Diverse deelnemers van ons netwerk bieden noodhulp om getroffenen van de oorlog te kunnen ondersteunen.
Sluit met jouw geloofsgemeenschap aan bij deze initiatieven.

christelijknoodhulpcluster

Tearfund & EO Metterdaad

Het Christelijk Noodhulpcluster verleent noodhulp in de vorm van opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden en traumazorg. Dit doet het in Oekraïne en in de omliggende landen waar de vluchtelingen stranden.

Naar de website
Kerkenpakket downloaden

gain

GAiN 

GAiN, de hulpverleningsorganisatie van stichting Agapè, voorziet haar partners van hulpgoederen, zodat vluchtelingen die arriveren direct hulp krijgen.

Naar de website
Kerkenpakket aanvragen

giro555

World Vision

In samenwerking met de partners van Giro555 is ook World Vison een inzamelingsactie gestart voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. 

Naar de website
Kerkenpakket downloaden

camazendingoekraine

CAMA Zending

Lokale kerken in Oekraïne verlenen dankzij hulp van giften via CAMA Zending noodhulp ter plaatse.

Naar de website

ecmnederlandoekraine

European Christian Mission

Zendingswerkers in Oekraïne bieden hulp aan vluchtelingen. Ondertussen stijgen kosten door nooduitgaven (zoals alternatieve communicatiemiddelen) en inflatie.

Naar de website

operatiemobilisatieoekraine

  Operatie Mobilisatie

Operatie Mobilisatie is ter plaatse en heeft grootschalige noodhulp opgezet aan de grenzen van Oekraïne.

Naar de website

yfcoekraine

Youth for Christ

 Youth for Christ Slowakije vangt 75 mensen op in hun conferentiecentrum, waaronder collega’s uit Oekraïne. De kosten voor onderdak, eten, water en andere hulp zijn per dag ongeveer 17 dollar per persoon.

Naar de website

YWAMoekraine

Jeugd met een Opdracht

In Oekraïne zijn verschillende basissen van Youth with a Mission actief, een flink aantal medewerkers zet zich op dit moment in om oorlogsslachtoffers en vluchtelingen te helpen.

Naar de website

Stichting Emmy

Stichting Emmy

In de regio Poznan (Polen) biedt Stichting Emmy Psychosociale hulpverlening aan voor vluchtelingen uit Oekraïne. Naast praktische hulp proberen ze te helpen met het verwerken van de trauma’s. 

Naar de website

wycliffeoekraine

Wycliffe Bijbelvertalers

Wycliffe Bijbelvertalers ontwikkelde lesmateriaal over traumaverwerking dat wereldwijd ingezet kan worden. Er is verschillend materiaal voor kinderen en volwassenen en het is gebaseerd op Bijbelse principes. Dit materiaal wordt nu ook gedrukt voor Oekraïne. 

Naar de website

Ontwerp zonder titel (19)

EO BEAM SIM-kaarten actie

Verschillende organisaties zorgen voor opvang, vervoer, eten en drinken, maar wat er nog nodig is om contact te houden met je familie en vrienden is belminuten of een simkaart die ook buiten Oekraïne werkt. Daarom organiseert EO BEAM, het jongerenmerk van de Evangelische Omroep een actie om sim-kaarten te verzamelen.

Naar de website

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en bieden jullie ook noodhulp? 

Laat het ons weten

Let op: Wil je met jouw geloofsgemeenschap van betekenis zijn en een hulpactie starten? Doe dit dan altijd in samenwerking en overleg met de bestaande hulporganisaties. Zo kun je ervoor zorgen dat het aanbod ook daadwerkelijk aansluit op de behoefte en aankomt waar (meest) nodig. Lees hier meer.

Artikelen over Missie & Oekraïne

18 augustus 2022

Hopeloos hoopvol

Ik merk dat ik boos ben. Boos met een bittere rand van verdriet. Zo boos dat ik dat alleen kan uitdrukken in de woorden …
Lees verder
4 maart 2022

Vluchtelingen opvangen: waar moet je op letten?

Het grote aantal initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen op dit moment is hartverwarmend. Inzamelacties, zelfs o…
Lees verder
25 februari 2022

Oorlog in Oekraïne

Hoe kunnen jij en jouw geloofsgemeenschap van betekenis zijn tijdens de oorlog in Oekraïne? …
Lees verder
24 februari 2022

Verklaring en oproep met betrekking tot de aanvallen op Oekraine

Als Nederlandse vertegenwoordiger van de Evangelische (Zendings)alliantie sluit MissieNederland zich aan bij de verklari…
Lees verder

In gesprek met kinderen en tieners

Hoe kun je in gesprek met kinderen en tieners over wat er in de wereld gebeurt?

HGJB

HGJB

De oorlog in Oekraïne leeft onder iedereen en maakt uiteraard ook veel indruk op kinderen en tieners. De HGJB stelt gratis materiaal beschikbaar voor catechese en clubs, waarin je in gesprek kunt met tieners over de oorlog.

Naar de website

Ontwerp zonder titel (13)

Jong Protestant

Jong Protestant biedt twee werkvormen aan voor kinderen en tieners om in actie te komen en om tijdens jouw tienergroep in gesprek te gaan over het thema Komt er een Derde Wereldoorlog? Het materiaal wordt ondersteund door een Denkstof-filmpje van EO-BEAM.

Naar de website

Ontwerp zonder titel (17)

Xpeditie 3.6.0.

Hoe ga je als ouder om met vragen van je kinderen over de oorlog in Oekraïne? Xpeditie 3.6.0. geeft in een blog tips en materiaal om thuis in gesprek te gaan. 

Naar de website

De HGJB brengt nieuw digitaal materiaal uit voor 18+-groepen Research - in gesprek over geloven

Youth for Christ

Youth for Christ biedt een gratis clubprogramma 'Oorlog dichtbij'. Het doel is dat jongeren met elkaar delen wat de oorlog met hen doet en nadenken over de manier waarop zij omgaan met conflict.

Naar de website

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en bieden jullie ook jeugdwerkmateriaal of informatie met aandacht voor jeugd? 

Laat het ons weten

Bidden en bemoedigen

Zo kun je door middel van gebed in beweging komen

Actuele gebedspunten

Diverse organisaties die ook noodhulp bieden, delen actuele gebedspunten via hun website. Kijk bijvoorbeeld bij CAMA Zending, Community Bible Study, Youth for Christ.

Bid met mensen via chat

Beheers jij het Russisch/Oekraïens en wil je ook mensen te woord staan en voor hen bidden via de chat? GlobalRize zoekt mensen die willen meehelpen. Meld je aan via info@globalrize.nl.

Brand een online kaarsje

Herdenk slachtoffers van de oorlog online en laat je gebed achter op de website van de EO.

Online gebedsruimte

24-7 Prayer maakte een online gebedsruimte met inspirerende tools die jou helpen om te bidden voor de situatie in Oekraïne.

Meer updates en overzichten

Europese Evangelische Alliantie

MissieNederland is deel van de Europese Evangelische Alliantie (EEA). Via de website van de blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en vind je meer Europees aanbod.
Naar de EEA

Raad van Kerken

De Raad van Kerken heeft een uitgebreid overzicht met updates rondom de activiteiten van kerken tijdens de oorlog in Oekraïne.
Naar de Raad van Kerken

Zorg voor missionair werkers

Missionair werkers in Oost-Europa worden uiteraard ook hard geraakt door de ontstane crisis. Zij zetten zich met hart en ziel in op locatie of moeten noodgedwongen terugkeren naar Nederland. Vanuit het netwerk MemberCare Nederland werken we aan goede zorg. Ontdek bijvoorbeeld het huisvestingsaanbod voor verlofgangers en het overzicht met specialisten.

Naar MemberCare
Netwerk-Member-Care.png

Mis je nog iets in het overzicht?

Met ons netwerk ondersteunen we jou en jouw gemeente graag op een manier die aansluit bij de behoeften en vragen die er leven rondom missie & de oorlog in Oekraïne. Help ons om hier goed zicht op te krijgen en vul onze behoefteninventarisatie in. 

Geef jouw behoefte door