Verklaring en oproep met betrekking tot de aanvallen op Oekraine

MissieNederland moedigt kerken aan tot gebed en ondersteuning

24 februari 2022 om 20:30
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Als Nederlandse vertegenwoordiger van de Evangelische (Zendings)alliantie sluit MissieNederland zich aan bij de verklaring die de European Evangelical Alliance heeft afgegeven naar aanleiding van de aanvallen van Rusland op Oekraïne. Thomas Bucher, algemeen secretaris: 'Wij zien geen rechtvaardiging voor deze acties en zijn diep bedroefd over de dood, vernietiging, chaos en ellende die er het gevolg van zullen zijn.'

De invasie van Oekraïne is onrechtvaardig en ook niet uitgelokt. Er is beweerd dat de aanval nodig is om etnische Russen in Oekraïne te beschermen en om te voorkomen dat Oekraïne Rusland bedreigt. Deze beweringen zijn niet waar. Deze ramp is uitgelokt door president Poetin voor bredere geopolitieke doeleinden. 

Rusland en Oekraïne zijn beide soevereine naties die in vrede met elkaar moeten kunnen leven en elkaars grenzen en interne en geopolitieke aangelegenheden moeten respecteren.

De EEA roept christenen op te bidden voor allen die lijden en voor hen die de macht hebben om levens te redden, humanitaire hulp te bieden en bescherming te bieden. En laten we bidden voor allen die de macht hebben om de oorlog te stoppen en vrede op lange termijn tot stand te brengen.

Bid mee voor vrede

Pete Greig en Chris Denne, beiden betrokken bij 24-7 Prayer, schreven een gebed dat je kunt bidden in deze situatie. 

'Vader God, Koning van alle landen, we roepen het uit naar U namens het volk van Oekraïne. We vragen U om de kwetsbaren te redden uit de handen van hun vijanden, zodat ze zonder angst mogen leven in uw nabijheid (Lucas 1 vers 74-75).

Heer, ontferm U.

Heer van alle heren en Prins van vrede, onze politici voorspellen de grootste oorlog sinds 1945. Daarom smeken wij U voor onze tijd een ánder verhaal te schrijven. Dwarsboom de plannen van slechte mensen. Geef bovenmenselijke wijsheid aan vredestichters om een redelijke en minder gewelddadige oplossing te vinden. Geef dat politici zullen handelen met een wijsheid die van boven komt, en die zuiver, vredelievend, mild, meegaand, en rijk aan ontferming is. (Jakobus 3 vers 17).

Heilige Geest, we bidden voor de kerk in Oekraïne, een land waarvan 70% van de inwoners zich christen noemt. Geef onze vele broers en zussen daar in deze crisis moed om het goede nieuws van uw koninkrijk te verkondigen, om verslagen harten hoop te bieden, en troost aan hen die treuren. (Jesaja 61 vers 1-2).

Lam van God dat de zonden van de wereld wegneemt, wees ons genadig.
Lam van God dat de zonden van de wereld wegneemt, geef ons vrede.
Amen.'
Met dank aan Martijn Rutgers (voorganger van Mozaiek071) voor de vertaling

Ook ds. Ben van Werven, voorganger Kruiskerk Diever, schreef een gebed voor Oekraïne en de wereld. Die kun je hier downloaden.
Diverse geestelijke leiders in de wereld roepen op om op Aswoensdag, 2 maart 2022, wereldwijd te bidden en te vasten. MissieNederland ondersteunt deze oproep van harte.

Houd een collecte of geef zelf aan noodhulp

Buurlanden van Oekraïne bereiden zich voor op het verlenen van noodhulp voor alle oorlogsslachtoffers. Zij richten zich op het opvangen van duizenden vluchtelingen, uitdelen van dekens en bedden, uitdelen van voedsel en drinken en traumazorg voor mensen uit het oorlogsgebied. Diverse organisaties uit ons netwerk zijn een noodhulpcampagne begonnen. 

Bekijk ons overzicht

Meer nieuws van MissieNederland

World Servants lanceert nieuw projectseizoen met nieuwe directeur

In 2025 bouwen met World Servants 850 jongeren aan verandering in ontwikkelingslanden én in Nederland. Samen met …
Lees verder

Bijbelvertaalwerk groeide nog nooit zo snel

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…
Lees verder

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder