Online meetings rond het vormgeven van jeugdwerk in de coronacrisis

In de afgelopen maanden organiseerde MissieNederland diverse online INNOV8-ontmoetingen rond het vormgeven van jeugdwerk in de coronacrisis. In totaal zijn er zes online ontmoetingen geweest elk met een andere focus. 

In de eerste ontmoetingen namen we het blogartikel Jan Wolsheimer, directeur van MissieNederland, als uitgangspunt. Hij schreef over welke fasen hij leiders zag doorlopen tijdens deze crisis. De fasen van leiderschap, herderschap en prietserschap.

Ontmoetingen 1 en 2: Leiderschap

In de eerste twee online ontmoetingen gingen we vooral in op de eerste fase van Leiderschap. De fase waarin je in een crisis situatie de leiding neemt. Dingen opnieuw gaat structureren en opbouwen. Hoe zet je online jeugdwerk op? Waar moeten we opletten in deze tijd bij het opnieuw vormgeven van jeugdwerk? De output van deze ontmoetingen kun je terug vinden in dit artikel van Martine Versteeg en in een overzicht van tips en materialen. Ook is er een INNOV8-podcast genomen over het online vormgeven van jouw jeugdwerk met Jeroen voor 't Hekke van Stronglife en Jan Verduijn van Youth for Christ. 

Ontmoeting 3: Herderschap

In de derde online ontmoeting keken we naar de fase van Herderschap. Hoe zorg je voor jouw kinderen, tieners en jongeren in deze tijd? Hoe houd en versterk je de relatie? Welke noden zien we en hoe kunnen we daarin van betekenis zijn? Van deze ontmoeting is een verslag gemaakt die je kunt nalezen.  
Ondertussen is er ook een handreiking Reageren op de nood van jongeren gemaakt voor kerken

Ontmoeting 4: Priesterschap

In de vierde ontmoeting keken we naar de fase van Prieterschap. Hoe kun je in deze tijd God vertegenwoordigen bij de jeugd van de samenleving? Hoe kunnen we goed nieuws zijn voor kinderen, tieners en jongeren buiten onze christelijke buddel? Lees hier het verslag van deze vierde ontmoeting.

Ontmoeting 5: Tweedelijnsjeugdwerker zijn in de coronacrisis

De vijfde ontmoeting was speciaal gericht op tweedelijns jeugdwerkers. Dit zijn werkers die niet direct werken met kinderen, tieners of jongeren, maar die de vrijwilligers en het jeugdwerk aansturen. Hoe vul je jouw rol in tijdens de coronacrisis? Lees hier het verslag.

Ontmoeting 6: Jeugdwerk in een anderhalvemetersamenleving

Hoe geef je fysieke jeugdwerk vorm in een anderhalvemetersamenleving? Daar ging de zesde online INNOV8-ontmoeting over. Fedde Boersma, directeur Scouting Nederland deelde hoe zij jeugdwerk vormgeven binnen de huidige RIVM-regels. Martine Versteeg deelde lessen uit de criminologie rond objectieve en subjectieve veiligheid. Lees het verslag hier.