2 nov.

zaterdag 2 november 2024

Begin: 10.00 uur Einde: 16.00 uur Organisatie: New Wine, Vrij Zijn, In Christus Heel Locatie: Het Kruispunt, Vathorst, Amersfoort Toelichting:

Het landelijk Netwerk Gebedspastoraat houdt zaterdag 2 november tussen 10.00 en 16.00 uur een toerustingsdag over trauma in Het Kruispunt Vathorst in Amersfoort. De dag is speciaal voor gebedspastors, pastoraal werkers en voorgangers. Deelname is gratis. New Wine Nederland, In Christus Heel en VrijZijn organiseren deze dag samen.

‘s Morgens geven GZ-psycholoog en trauma-en schematherapeut Arina Bakker en theoloog Ronald Westerbeek lezingen. ‘s Middags zijn er workshops rond trauma en is er alle ruimte om voor elkaar te bidden en ervaringen te delen. 

Waarom thema trauma

Agnes Huizenga van de werkgroep gebedspastoraat legt uit waarom op deze tweede toerustingsdag voor het thema trauma is gekozen: “In gebedspastoraat komen vaak mensen die in hun leven emotionele en relationele wonden hebben opgelopen. We onderzoeken dan de pijnpunten en bidden voor heling. God werkt daar vaak krachtig in. Maar wanneer is een wond een trauma dat niet heelt? Hoe ga je daarmee om in gebedspastoraat? En wanneer is het goed iemand te verwijzen naar professionele zorg?” 

Inhoud lezingen

Traumatherapeut Arina Bakker werkt al twintig jaar in de geestelijke gezondheidszorg. Zij gaat in op kenmerken van PTSS (posttraumatische stressstoornis) en de meerwaarde van goede afstemming tussen gebedspastoraat en professionele zorg. Arina: “Ik zal uitleggen welke kenmerken van PTSS (posttraumatische stressstoornis) mensen gevangenhouden en wat belangrijke ingrediënten zijn voor het vinden van een uitweg in de onveilige duistere werkelijkheid waarin men verkeert. Nabijheid, hoop en hulp bij posttraumatische groei zijn belangrijke elementen waar het pastoraat van grote toegevoegde waarde kan zijn.” Theoloog Ronald Westerbeek gaat vooral in op de praktisch-theologische basis van gebedspastoraat. Wat is de onderliggende visie? En hoe verhoudt het zich tot andere vormen van pastoraat en tot gebedsministry, pastorale counseling of de bevrijdingsbediening?

Landelijk Netwerk Gebedspastoraat

Het landelijk Netwerk Gebedspastoraat is een initiatief van New Wine Nederland, In Christus Heel en VrijZijn. De werkgroep gebedspastoraat bestaat uit: Rein Hoekstra, Agnes Huizenga (voorzitter), Wilkin van de Kamp, Daniëlle Los, Jan Minderhoud en Ronald Westerbeek. 

 • 24 jun.

  Bestudeer Openbaring

  Jeugd met een Opdracht Heidebeek
 • 29 jun.

  Zomerfestival

  De Wittenberg
 • 1 jul.

  Summerschool Een preek die staat als een huis

  Geloofwaardig Spreken
 • 3 jul.

  Christ's Hope Kringavond 'Zoek het Recht'

  Christ's Hope Nederland