Schaamte is niet de oplossing

1 juli 2019
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Vliegschaamte, plasticschaamte, vleesschaamte… Als je de berichten in (sommige) media mag geloven, zouden we ons absoluut moeten schamen. Hoewel de oproep om te veranderen zeker mag klinken, geloof ik echter dat schaamte niet de oplossing is. Schaamte houdt ons juist tegen.

Kan schaamte ons motiveren? Absoluut. Ik denk een keer extra na over de keuze voor het vliegtuig. Ik denk er nóg een keer extra over na voordat ik de vliegreis op Instagram plaats. Schaamte brengt me niet in beweging, het verlamt me. Ik durf niet meer te genieten van wat de schepping me geeft. Het lekkere stuk vlees dat ik eet, smaakt iets minder lekker, want “eigenlijk hoor ik hier niet van te genieten.”

Weerstand

De manier waarop schaamte wordt aangepraat – zelfs vanuit de beste bedoelingen – roept ook weerstand op. “We worden weggezet alsof we parasieten zijn,” hoorde ik iemand zeggen. En ik herken het. Al die soorten schaamte… ik kan er eigenlijk niks mee. Maar is dat waar ecologische gerechtigheid om gaat? Dat we ons moeten schamen voor het gebruik maken van de mogelijkheden die de schepping ons geeft? 

Ineens begreep ik het verschil

Hoewel ik inmiddels al wist dat liefde onze motivatie mocht zijn, bleef ik toch worstelen met die schaamte. Wat is dan onze plek als mens? We zijn toch geen parasieten? En: we mogen toch genieten van wat God ons geeft? Ook dát is aanbidding. Al worstelend met deze vragen kom ik een schema tegen, dat me ineens veel duidelijk maakt:

 

Ego: de mens bovenaan in de piramide. Eco: de mens als een van de dieren. Theo: man en vrouw als partners die de rest van de schepping in liefde zegenen.Bron: Dave Bookless, A Rocha

 

Ineens werd het duidelijk: juist het begrijpen van onze verhouding tot de Schepper en de schepping, juist zijn liefde voor al wat Hij maakte, maken het verschil. Ik hoef niet te kiezen tussen ‘ego’ of ‘eco’. Vanuit de nieuwe identiteit als kind van God, mag ik met Christus meewerken aan Zijn herstelplan voor de hele schepping. Niet los van Hem, maar samen.

Ben ik nu immuun voor schaamte? Nog niet. Doe ik het helemaal goed? Helaas. Toch mag ik ontspannen meegaan in een proces van verandering, waarin mijn gedrag steeds koninklijker wordt. Niet meer ‘ego’ of ‘eco’, maar ‘Theo’.

Thema: Heel de schepping

Dit artikel hoort bij het thema 'Heel de schepping'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Door Jan Willem Janse

Jan Willem Janse is relatiemanager bij MissieNederland en projectleider van ideaz

Meer blogs en columns

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder

De gevolgen van het slavernijverleden zitten ook in mij

Daar zit ik dan in Paramaribo in een zaaltje van het Surinaams Bijbelgenootschap. Met een paar Surinaamse kerkleiders en…
Lees verder

Op zoek naar de bronnen van MissieNederland

Elk jubileum doet een appel om weer terug te kijken naar hoe het ooit begon. Teruggaan naar de bronnen waaruit je nu mag…
Lees verder
8-10 keer per jaar een nieuwsbrief vol geloof in de kerk

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland

Wat is MissieNederland?

Zien

wij zien

Wij zien een gebroken wereld die het leven in volheid mist waarvoor Jezus naar de wereld is gekomen.

Geloven

wij geloven

Wij geloven dat Jezus potentie geeft aan zijn kerk om leven te brengen in de wereld. 

Zijn

wij zijn

Wij zijn een alliantie die de evangelische beweging verbindt en vertegenwoordigt om samen de kerk te helpen haar potentieel te verwezenlijken.

Bieden

wij bieden

Wij bieden een verbindend evangelisch platform dat betrokken kerkleden helpt om met hun lokale geloofsgemeenschap leven te brengen in de wereld.