Kerk en moskee: goed nabuurschap

24 juni 2013
  • Door:
    Véronique Lindenburg

In Amsterdam-Noord zijn negen kerkgebouwen en minstens zoveel moskeeën. Toen ik ruim vier jaar geleden in de Nieuwendammerkerk begon, verzon ik de ‘moskee & kerkloop’. Inmiddels is die ieder jaar weer gehouden en werd het idee op enkele andere plaatsen in het land (gedeeltelijk) overgenomen.

Ieder jaar loop ik mij warm – en dat moet je niet te letterlijk nemen –voor de contacten in de voorbereidingsfase, ben ik een beetje gespannen als de dag nadert en na afloop geniet ik na van de vele goede contacten tussen de kerk en de rest van de samenleving.

Want daar gaat het vooral om. Om goed nabuurschap. Om hartelijke gastvrijheid. En zo mogelijk groeien naar vriendschappelijk contact gebaseerd op onderling vertrouwen. Ik vind het zó mooi om vanuit de kerk hiertoe initiatief te kunnen nemen en te zien hoe de mening over de kerk bij bewoners van de buurt verandert. En hoe bij mensen in de kerk de bekendheid met andere religies en culturele instellingen in de wijk toeneemt. En hoe we het daardoor met elkaar kunnen hebben over de liefde van God, de uitdagingen voor ieder persoonlijk en het leven in onze stad.

Wij zijn deel van een kerk om gevoed te worden met de liefde en kracht van God, ook om zo gesterkt onze plaats in de maatschappij in te nemen. Het Goede Nieuws blijft staan, maar in de ontwikkelingen in de wereld roept de Geest van God ons op steeds open te staan voor nieuwe taken.

Thema: Moslims liefhebben en dienen

Dit artikel hoort bij het thema 'Moslims liefhebben en dienen' van ons netwerk Loving & Serving Muslims. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
8-10 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland