Van 2 tot en met 8 oktober 2023 vindt de jaarlijkse Week van de Opvoeding plaats. Ook dit jaar roept MissieNederland kerken op om in deze week extra aandacht te hebben voor hun rol in het mede-opvoeden van kinderen in en om hun geloofsgemeenschap. 

Tips en materialen voor dit jaar

Toolkit_beeldmerk_grijsOrganiseer een activiteit, bemoedig ouders uit je gemeenschap of vier samen als gemeenschap de Zondag van het Samen opvoeden. Vanuit onze evangelische alliantie bieden we je materialen aan om tijdens deze week en de rest van het jaar aan de slag te gaan met het thema opvoeden. Bekijk nu de KerkenToolkit vol tips voor de Week van de Opvoeding 2023.

Thema 2023: Samen delen, samen weten

Logo-Week-van-de-Opvoeding-2022Het thema van de Week van de Opvoeding 2023 is 'Samen delen, samen weten'. Het Nederlands Jeugdinstituut, initiator van de Week van de Opvoeding deelde hier eerder over: 'Voor elke opvoeder is het belangrijk om verbinding te maken, met elkaar als opvoeders, maar ook met anderen uit de omgeving die bij de opvoeding betrokken zijn. [...] Door kennis en ervaringen te delen komen we dichter bij elkaar. En door samen te delen weten we meer.'

Logo Zondag van het Samen Opvoeden (RGB)

Zondag van het Samen opvoeden

Als afsluiter van de Week van de Opvoeding vieren kerken op 8 oktober de Zondag van het Samen opvoeden. Dan staan we in de kerkdienst stil bij de opvoedrol van de geloofsgemeenschap en wordt er nagedacht hoe het partnerschap tussen ouders en de rest van de gemeente versterkt kan worden. 

Voor de zondag van het Samen opvoeden staat Jozua 4 centraal, waarin Jozua twaalf gedenkstenen opricht. Die leiden steeds weer tot vragen bij nieuwe generaties. De gedenkstenen zijn aanleiding om samen te delen en samen te weten. Kerkpunt ontwikkelde voor de Zondag van het Samen opvoeden een handreiking met een preekschets voor de invulling van de dienst.


Steun de Zondag van het Samen opvoeden

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Artikelen over Samen opvoeden

of bekijk het thema-overzicht
27 september 2023

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Z…
Lees verder
19 juni 2023

Samen Jong draagt al één jaar bij aan het brengen van leven

Samen Jong bestaat deze week één jaar. Een jubileum en écht een reden voor een feestje. Waar eerst …
Lees verder
10 mei 2023

7 tips om met je kerk aan te haken bij de EO Jongerendag

Tijdens de EO-Jongerendag ontdekken 15.000 jongeren hoeveel God van ze houdt en hoe we samen de wereld mooier kunnen mak…
Lees verder

Bekijk ook de KerkenToolkit over geloofsopvoeding

Ons netwerk biedt vele materialen aan om jou en jouw geloofsgemeenschap te ondersteunen

KerkenToolkit

Wij geloven in een kerk die met alle generaties leven brengt

samenjong_logo_kleurWil jij vanuit jouw geloofsgemeenschap met ouders samenwerken in het positief beïnvloeden van de (geloofs)ontwikkeling van jonge mensen? Ontdek dan ook eens netwerk Samen Jong. Een netwerk dat zich inzet om zes kernwaarden van kerkzijn met alle generaties te versterken in jouw geloofsgemeenschap.

Lees verder