# 1.12 - Signaleren van en reageren op de nood van jeugd in de coronacrisis

Shownotes bij de INNOV8-podcast

9 april 2020
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Gelukkig gaat het met veel kinderen, tieners en jongeren naar omstandigheden goed tijdens deze coronacrisis. Wel zien we een stijging van meldingen waarin zichtbaar wordt dat er ook veel jongeren worstelen in deze tijd. Welke rol kun je als (jeugd)leider nemen? En hoe zorg je ervoor dat je met kinderen, tieners en jongeren ook online even wat dieper in gesprek kunt over de dingen waar ze mee worstelen?

Gasten: Corien Rietberg en Ruth Tanghe

Meer over deze aflevering

In deze aflevering gaat Martine Versteeg in gesprek met Corien Rietbergen en Ruth Tanghe over welke nood we signaleren bij jeugd tijdens deze coronacrisis. Hoe kun je daar als leider in de kerk of in het jeugdwerk op reageren? 

Over de gasten

Corien Rietberg is mede-auteur van het boek Handboek voor kinder- en jeugdpastoraat en verbonden aan Zorg voor Jongeren. Zorg voor jongeren is gespecialiseerd in het toerusten, coachen en begeleiden van ouders en kerken. Ruth Tanghe werkt als Teamleider en coach bij Chris Online, een onderdeel van Stichting Chris en Voorkom, waar kinderen, tieners en jongeren anoniem kunnen chatten, mailen of bellen om hun zorgen te delen. 

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag? Hier wat tips vanuit het MissieNederland-netwerk:

  • Jong Protestant formuleerde 6 vragen die je in jouw kerk moet bespreken als het gaat om het omzien naar kinderen en jongeren.
  • HGJB biedt een basiscursus jeugdpastoraat aan. In drie avonden kijk je samen met experts hoe je jeugdpastoraat in jouw gemeente op kan zetten. 
  • Op de webpagina Veilig jeugdwerk van Meldpuntmisbruik is o.a. door CGJO en NGK Jeugdwerk Steunpunt is er een stappenplan gemaakt voor het vormen van veilig jeugdwerk. Veel van die punten zijn ook waardevol om te doordenken in de context van online jeugdwerk in corona tijden. 
  • Wil je met jouw jeugdleiders spelenderwijs nadenken over veilig jeugdwerk? SAY de jongerentak van het Leger des Heils ontwikkelde het spel Alert voor leiders om na te denken over hoe om te gaan met onveilige situaties in het jeudgwerk. 
  • Zorg voor jongeren bracht een artikel uit over hoe je in een gesprek met een tiener of jongere net even wat dieper kan gaan.
  • Kijk voor meer tips op onze site waar we een overzicht maakten met tips rond de coronacrisis.Gelukkig gaat het met veel kinderen, tieners en jongeren naar omstandigheden goed tijdens deze coronacrisis. Wel zien we een stijging van meldingen waarin zichtbaar wordt dat er ook veel jongeren worstelen in deze tijd. Welke rol kun je als (jeugd)leider nemen? En hoe zorg je ervoor dat je met kinderen, tieners en jongeren ook online even wat dieper in gesprek kunt over de dingen waar ze mee worstelen?

Ben jij deelnemer van MissieNederland en heb jij ook handvatten om de kerk te helpen om te zorgen voor kinderen, tieners en jongeren? Laat het ons weten!

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder