#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Shownotes bij de INNOV8-podcast

12 mei 2021
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelbare schooltijd? Meteen studeren, werken of eerst een tussenjaar? In deze podcast duiken we in de wereld van tussenjaren. Wat is de waarde van zo'n tussenjaar en wat heeft kerk en jeugdwerk hiermee te maken? 

Gasten: Corjan Matsinger, Jenitha Potkamp en Judih Mulder

Over de gasten

Judith Mulder is coördinator van het UIT-vormingsjaar van Youth for Christ Zwolle

Jenitha Potkamp is jeugdwerker in diverse kerken en heeft daarnaast een tussenjaar gevolgd aan de Wittenberg in Zeist

Corjan Matsinger is betrokken bij het Inside-out tussenjaar van de Wittenberg en deed vanuit zijn eigen bedrijf Young & Holy een onderzoek naar tussenjaren. 

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag? Hieronder vind je tips vanuit het MissieNederland-netwerk.

Tip 1: Bemoedig de jongeren die nu eindexamen doen! Stuur hen een kaartje of een appje. Laat hen weten dat je voor hen bid. Vraag ook wat zij gaan doen na de examens. 

Tip 2: Weten jouw jongeren niet wat ze gaan doen na de examens? Help hen dan door de opties te benoemen. Er zijn ook prachtige middelen die hen kan helpen in hun keuse.

  • Weten ze niet welke studie ze willen doen? Stuur hen de EO-BEAM Studiekeuzepodcast. Een podcast die jongeren helpt in het maken van een studiekeuzes.
  • Is een tussenjaar misschien waardevol? De Wittenberg ontwikkede een Tussenjaarchecker, waarin jongeren via de site kunnen kijken welke van de 14 aangesloten tussenjaren bij hen past. Daar zitten ook de tussenjaar aanbod van diverse MissieNederland-deelnemers zoals:

Tip 3: Als kerk en jeugdwerk kun je ook jongeren helpen voor te bereiden op de studententijd. Organiseer een aantal ontmoetingen rond studeren. Wat kunnen ze verwachten? Hoe kunnen zij met vertrouwen starten aan hun studententijd? 

  • Moedig jouw jongeren aan om aan te sluiten bij een van de studenten verenigingen, bijvoorbeeld die van Navigators 
  • Martine Versteeg, relatiemanager Kerk & Jeugd nam eerder een INNOV8-podcast op met Miriam Swaffield over studenten en kerk

Tip 4: Als kerk kun je ook erover nadenken om vanuit jouw eigen gemeente een tussenjaar aan te bieden aan jongeren uit jouw kerk, stad/dorp.

  • UIT-vormingsjaar van Youth for Christ Zwolle heeft een starterskit ontwikkeld over het opstarten van een lokaal tussenjaar en helpen jou daar graag mee! Mail UIT-vormingsjaar voor meer informatie!

Hebben we nog iets gemist?

Het kan zomaar dat jij of jouw organisatie een dienst aanbiedt die helemaal past bij dit overzicht. Als jouw organisatie deelnemer is van MissieNederland plaatsen we jouw aanbod er graag bij. We beseffen dat ook buiten het MissieNederland-netwerk goede materialen en artikelen te vinden zijn, we moedigen je daarom aan om ook breder op zoek te gaan naar manieren om jouw gemeente verder te helpen in het bespreekbaar maken van het thema echtscheiding.

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.4- Jongeren en echtscheiding

Een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Bij meer dan de helft van de echtscheidingen zijn minderjarige…
Lees verder