# 1.4 - Kerk en studenten met Miriam Swaffield

Shownotes bij de INNOV8-podcast

6 september 2019
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Welke plek hebben studenten of twintigers in jouw kerk? “Laat de jongeren in jouw kerk niet zomaar vertrekken naar zijn/haar studententijd. Help hen een nieuwe geloofsplek te vinden en hun geloof vast te houden.”

Martine ging tijdens de New Wine Zomerconferentie met Miriam Swaffield in gesprek over de relatie tussen kerk en studenten. 

Meer over deze aflevering

Miriam Swaffield is spreker en werkt voor Fusion. Fusion is een organisatie die studenten wil helpen hun hoop te vinden in Jezus en een thuis te vinden in de lokale kerk. Hiervoor bieden ze diverse materialen via hun site.

In de podcast heeft Martine het over een aantal onderzoeken. Een daarvan is een Amerikaans onderzoek Sticky Faith van het Fuller Youth Institute. Zij hebben onderzoek gedaan naar wat jongeren helpt om hun geloof vast te houden in de transitie naar de studententijd. Nederlandse onderzoeken op dit gebied zijn bijvoorbeeld het onderzoek van Elisabeth de Bruijn uit 2015 Twintigers: tussen zuil en wereldstadOok is het onderzoek Jorn den Hertog rond kerkverlating onder twintigers interessant om te lezen. 

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag om in jouw kerk studenten en twintigers een plek te geven? Of om jouw jongeren te helpen een goede overstap te maken naar hun studententijd? Hier tips vanuit het MissieNederland-netwerk om hiermee aan de slag te gaan.

  • In bijna alle studenten steden in Nederland is er een Navigators Studenten Vereniging. Ga eens met de jongeren uit jouw gemeente die het komende jaar gaan studeren op bezoek bij een van de verenigingen. Kijk ook op hun website voor kringmateriaal. Ze zijn ook erg geschikt om te gebruiken voor twintigers die niet gaan studeren.
  • De website De Grote Vragen van ForumC, richt zich op de doelgroep theoretisch opgeleide twitigers. 
  • Lees eens dit artikel van JOP, Jong Protestant over twintigersers en dertigers in de kerk 
  • JOP, Jong Protestant heeft ook voor twintigers het programma Reisgenoten. Reisgenoten is een eenvoudige en lichte 'monastieke orde' voor twintigers en dertigers, ongeacht hun achtergrond. Ze gaan (minimaal een jaar) op reis met een leefregel van vijf werkwoorden (christelijke kernwaarden), samen met andere Reisgenoten. 

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder