Europese verkiezingen: waarom jouw stem ertoe doet

Europese Evangelische Alliantie

3 juni 2024 om 15:00
  • Profielafbeelding van Europese Evangelische Alliantie
    Door:
    Europese Evangelische Alliantie

Tussen 6 en 9 juni 2024 organiseert de Europese Unie verkiezingen voor het Europees Parlement. Aangezien het Europees Parlement grote invloed zal hebben in de Europese Unie voor de komende vijf jaar, is het belangrijk dat alle christenen hun stem uitbrengen. Waarom is jouw stem belangrijk? We leggen het je graag uit.

Het Europees Parlement is een van de drie belangrijkste organen van de Europese Unie. De andere twee instellingen zijn de Europese Raad en de Europese Commissie (meer hierover hieronder). Het Parlement is het enige orgaan dat rechtstreeks wordt gekozen door Europese burgers. Jouw stem telt daarbij.

Het belang van het Europees Parlement

De 705 leden van het Europees Parlement vertegenwoordigen de stem van meer dan 500 miljoen burgers uit 27 lidstaten. Leden worden gekozen voor een termijn van vijf jaar. Het volgende Parlement, gevormd op basis van de verkiezingen voor 6-9 juni, zal zetelen tot 2029.

Het Europees Parlement speelt een cruciale rol bij het wijzigen, onderhandelen en aannemen van nieuwe wetten. Bovendien keurt de Europese Commissie wetten goed of wijst deze af, en heeft de bevoegdheid om de begroting van de Europese Unie goed te keuren.

Het Parlement, dat jou en mij vertegenwoordigt, speelt een belangrijke rol in de vormgeving van de toekomst van de Europese Unie en dus van ons leven. In de afgelopen termijn besprak het Parlement bijvoorbeeld gezamenlijke reacties op bedreigingen zoals Covid-19 en de oorlog in Oekraïne. Daarnaast werden nieuwe wetten over milieu, migratie en asiel vastgesteld en werden beperkingen voor kunstmatige intelligentie besproken en vastgelegd. Deze nieuwe wetten zullen ons allemaal beïnvloeden. Deze voorbeelden zijn slechts een klein deel van alle besproken onderwerpen.

Invloed op morele en ethische kwesties

Hoewel het Parlement misschien geen directe autoriteit heeft over gezondheidszorg, gezinskwesties en onderwijs, nam het wel standpunten in over vrouwenrechten, de definitie van het huwelijk, van gezin en andere morele en ethische kwesties. Deze standpunten kunnen na verloop van tijd ook de werkzaamheden van de Europese Commissie en onze regeringen beïnvloeden.

Jouw stem maakt verschil

Dit alles betekent dat niemand onverschillig kan zijn over de Europese verkiezingen, over wie jou en je land zullen vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Jouw stem heeft impact. Daarom roept de European Evangelical Alliance (EEA) alle meer dan 20 miljoen evangelicale christenen in Europa op om deel te nemen aan de Europese verkiezingen van 6-9 juni 2024.

Een verantwoordelijke keuze

Als EEA zullen we je niet vertellen hoe je moet stemmen, maar hebben we een aantal artikelen geschreven die je helpen in je overwegingen in je stem voor het volgende Parlement. Het begint allemaal met gebed. Daarom nodigen we je uit om ook onze voorgestelde gebedspunten voor de Europese verkiezingen mee te nemen in je gebed.

Conclusie

Jouw stem voor het Europees Parlement is van groot belang voor de toekomst van de Europese Unie en onze samenleving. Laten we onze Bijbelse bril ophouden, bidden voor wijsheid en stemmen met een goed geïnformeerd en verantwoordelijk hart.

Dit artikel verscheen bij de Europese Evangelische Alliantie als onderdeel van het 'Resource Pack for Election Time'. MissieNederland is de nationale vertegenwoordiger van de Europese en Wereld Evangelische Alliantie. 

Bekijk het hele 'Resource Pack'