600 kilo vracht naar overstromingsgebieden in Kenia

MAF

3 juni 2024 om 20:00
  • Profielafbeelding van MAF
    Door:
    MAF

'Extreme overstromingen eisen honderden levens', '60.000 gezinnen ontheemd', 'damdoorbraak', 'scholen en ziekenhuizen onder water', melden nieuwswebsites en het Rode Kruis over de verwoestende overstromingen in Kenia. Het land is hard getroffen. De overstromingen en aardverschuivingen hebben huizen, scholen, ziekenhuizen, wegen, bruggen en andere belangrijke infrastructuur verwoest.

Het Rode Kruis meldt dat Kenia een paar maanden geleden juist nog te maken had met extreme droogte. Het was zelfs de droogste periode in veertig jaar tijd. Als gevolg hiervan kampte het land met een voedselcrisis. De overstroming heeft dat probleem alleen maar vergroot, want nu zijn ook de laatste voedselvoorraden verloren gegaan. Door de enorme droogte is de bodem extreem uitgedroogd en houdt geen water meer vast. Hierdoor stroomt alle regen naar laaggelegen gebieden en ontstaan er modderstromen.

Rampenbestrijdingsteam MAF

Het rampenbestrijdingsteam van MAF vloog talloze keren over het getroffen gebied om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en de nood in kaart te brengen. De Keniaanse regering en hulporganisaties werden geïnformeerd over waar welke hulp nodig was. De overstromingen en aardverschuivingen hebben huizen, scholen, ziekenhuizen, wegen, bruggen en andere belangrijke infrastructuur verwoest. Duizenden mensen moesten noodgedwongen hun huizen verlaten.

600 kilo vracht

Inmiddels komt er steeds meer hulp op gang. MAF-piloot Jono Pound vervoerde in samenwerking met Sign of Hope 600 kilo vracht naar North Horr en Dukana. Honderden kilo’s aan dekens, slaapmatten, opvouwbare jerrycans, voedingssupplementen, muskietennetten en medische voorraden zoals malaria- en cholera-testkits, ORS en aqua tabs, die helpen om water te zuiveren voor schoon drinkwater. Zo blijven gezinnen, te midden van de gemelde cholera-gevallen, beschermd tegen ziekten als cholera.

Cruciale Cessna

Aan boord van het vliegtuig waren ook medewerkers van Sign of Hope die helpen met de distributie van de voorraden. “We zijn dankbaar dat MAF deze essentiële voorraden vervoert”, vertelt Asher Abayo, de regionale coördinator van Sign of Hope. “De meeste wegen in deze gebieden zijn na de overstromingen onbegaanbaar geworden. Maar door gebruik te maken van de MAF-vlucht zijn we er zeker van dat de voorraden de getroffen mensen snel zullen bereiken.”

Bescherming

Asher en Sam Baguma, leidinggevende van het MAF-rampenbestrijdingsteam, vertellen hoe belangrijk de voorraden zijn: “Omdat het water na de regen blijft stilstaan, zijn er veel broedplaatsen voor muggen die malaria overbrengen. De aqua tabs en opvouwbare jerrycans helpen om water te zuiveren en schoon drinkwater op te slaan. Zo kunnen veel gezinnen tegen ziektes worden beschermd.”

Ook vloog MAF voor World Relief International naar Pakase. Een gemeenschap die moeilijk bereikbaar is, omdat beide hoofdwegen naar deze regio overstroomd zijn. “Na een overstroming zie je dat waterbronnen vervuild raken en voor ziektes zorgen. Nu konden in korte tijd jerrycans en waterzuiveringstabletten voor schoon drinkwater ingevlogen worden. Ook zijn er klamboes uitgedeeld aan zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Door het vele stilstaande water zijn er veel broedplaatsen voor malariamuggen.” Dankzij de klamboes worden de meest kwetsbare mensen beschermd.

MAF Nederland heeft op dit moment geen extra actie lopen voor Kenia. Toch is uw hulp hard nodig. Als er een ramp is, willen wij meteen klaarstaan als er een beroep op ons gedaan wordt. Wilt u bijdragen aan noodhulp?

Lees verder