'Zullen we bidden?'

Gebedsklapper voor gezinnen

18 januari 2024
  • Profielafbeelding van Alexander Veerman
    Door:
    Alexander Veerman

‘Zullen we bidden?’ Misschien is het zo’n vraag die je zo vaak aan het begin van het eten of voor het slapen gaan hebt uitgesproken. Misschien is het een vraag die je graag zou stellen, maar je aarzelt. Want hoe moet je bidden? Met welke woorden? Of is eerbiedig stil zijn genoeg? Hoe kun je je kinderen helpen om te groeien in het gebed?

Alexander Veerman 2Alexander Veerman 3In onze geloofsgemeenschap (gereformeerde kerk Sliedrecht, red.) hebben we aan verschillende gezinnen gevraagd hoe het bidden samen met de kinderen gaat. Wat uit die gesprekken naar voren kwam, is dat we aan de ene kant bidden belangrijk vinden, maar aan de andere kant er ook verlegen mee zijn.

Met deze gebedsklapper beogen we twee dingen: allereerst willen we gezinnen ondersteunen om samen hardop te bidden. Samen stil zijn is zeker een mooie en eerbiedige manier om aan God te denken of om met God in gesprek te zijn. Als je samen bent, is het echter ook heel waardevol om hardop te bidden. Je deelt iets van je binnenkant, en dat is van grote waarde. Kinderen leren van volwassenen (en andersom). Als we hardop bidden leren we elkaar om woorden te vinden voor het gebed.

Omdat de kinderen zelf de gebedspunten hebben aangereikt, biedt deze gebedsklapper een brede waaier van gebeden.

Het tweede dat we beogen, is het gesprek over het gebed te stimuleren. Als je bidt, met wie praat je dan? Heeft bidden zin? De gebedsklapper geeft ook handvatten voor het gesprek. De gebedsklapper ziet er vrolijk en kleurrijk uit door de prachtige illustraties van Esther Veerman. De gebeden zijn toegankelijk geschreven. Bij elk gebed staat een vraag om over door te praten.

De gebeden zijn voorbeelden. Misschien zou je het zelf net even anders zeggen. Of heb je andere punten om voor te bidden of te danken. En dat is natuurlijk helemaal goed. Het doel is immers om uiteindelijk steeds vrijer te worden in het gebed. We hopen dat deze gebedsklapper helpt om met vreugde en ruimte in het gezin samen te bidden.

De gebedsklapper is via de boekhandel te bestellen: ISBN 9 789463 692656 (Buijten en Schipperheijn)

“Graag beveel ik deze gebedsklapper aan bij alle ouders, die hun kinderen willen leren bidden. De combinatie van tekst en beeld helpt om bidden te laten landen in hoofd en hart van kinderen (en hun ouders). Ter inspiratie, om samen met je kinderen woorden te vinden en het gesprek over bidden aan te gaan.” Ds. Nynke Dijkstra 

Thema: Samen Jong

Dit artikel hoort bij het thema Samen Jong. Ontdek meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten richting een kerk met álle generaties.

Over Alexander Veerman

Alexander Veerman is predikant bij de gereformeerde kerk in Sliedrecht. Hij is als professioneel persoonlijk deelnemer betrokken bij MissieNederland. Zijn expertises zijn Trauma & geloof en Generaties verbinden. Hij deelt regelmatig persoonlijke verhalen op zijn blog

Meer blogs en columns

Zo blij als een kind

‘Weet je wat ik zo grappig vond net? Ik denk dat jullie het niet hoorden? Toen die honderd kinderen vooraan stonde…
Lees verder

Samen Jong draagt al één jaar bij aan het brengen van leven

Samen Jong bestaat deze week één jaar. Een jubileum en écht een reden voor een feestje. Waar eerst …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland