Je mág alleen zijn met kerst

En toch dragen we graag bij aan vermindering van eenzaamheid

16 december 2021
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

'Niemand mag met kerst alleen zijn.' Een gevoel van irritatie kruipt door mijn lijf. Hoezo niet? Is het niet juist dit mantra, dat een eenzame kerst zo zwaar maakt?

Ik begrijp de goede bedoelingen van Robert ten Brink, presentator van de All You Need is Love kerstspecial, best wel. Jaar na jaar klinkt uit zijn mond die ene zin. Het is een mooi verlangen om mensen bij elkaar te brengen. Een sympathieke gedachte. Maar van ‘niemand mag’ ga ik in verzet. Want wat als je het wel bent (of juist zou willen zijn)?

Voor veel mensen was eenzaamheid het achterliggende jaar volop aanwezig. Beperkingen op het aantal bezoekers, een avondklok, vrijwel geen fysiek contact. Voor sommigen gaf het eindelijk de rust waarop ze wachtten. Voor anderen een overweldigend gevoel van alleen-zijn. Of een combinatie van beiden.

Voor mij zelf – single, alleenwonend – was het een oefening om de eenzaamheid te doorvoelen. Niet alleen de eenzaamheid van het nu; ook de gevoelens die er al waren, maar eerder geen aandacht kregen. Het was een oefening om (kwetsbaar) uit te reiken: ‘Kan ik vanavond mee-eten? Ik heb geen zin om alleen te zijn.’ Of om tijdens het hoe-gaat-het-rondje op de (online) huiskring eerlijk te zijn over de eenzaamheid en te ontdekken dat ik in die gevoelens van eenzaamheid niet alleen ben. We konden samen eenzaam zijn. Juist doordat het ruimte kreeg, ontstond er diepere connectie.

Gevoelens van eenzaamheid en alleen-zijn: ik ben geen fan. Maar ze zijn er. Niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen. Op vele niveaus en in vele uitingsvormen. Deze pijn raakt ons, als medemens en als deel van het lichaam van Christus. Het is niet vreemd dat we graag voor een ieder een oplossing (of zelfs bevrijding uit de eenzaamheid) zouden zien. Maar laten we het eerst maar gewoon erkennen en (elkaar) omarmen.

Thema: Samen (eenzaam) zijn

Dit artikel hoort bij het thema 'Samen (eenzaam) zijn'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland