Van statisch naar vloeibaar

Onderzoek of de behoefte van kerkleden is veranderd

8 juli 2021
  • Profielafbeelding van Jan Wolsheimer
    Door:
    Jan Wolsheimer

Jarenlang werkte ik op kantoor. Iedere dag met de trein of de fiets naar het werk en steeds datzelfde ritme. Binnenkomen, koffie halen, computer aanzetten en aan de slag. Tussendoor veel afspraken binnen of buiten de deur. Zo’n ritme doorbreek je niet zomaar en thuiswerken was zeldzaam, misschien zelfs ongewenst. Op kantoor had je immers alles wat je nodig had: vergaderzalen, printers, collega’s en een koffieautomaat. Geen enkele reden om deze strakke routine los te laten.

Eind juni 2021 publiceerde het FNV een onderzoek onder meer dan 5.000 respondenten over de terugkeer naar kantoor na de coronapandemie. De resultaten waren nogal opzienbarend: 70% van de ondervraagden wil graag hybride blijven werken - een beetje op kantoor een beetje thuis. 20% wil helemaal niet meer terug naar kantoor en volledig thuiswerken en slechts 10% wil weer volledig op kantoor werken.

Ik moest denken aan dit onderzoek toen we gisterenavond met een aantal gemeenteleiders bespraken wat nu eigenlijk de take-aways zijn uit anderhalf jaar coronatijd. Eén van hen merkte op dat het goed zou zijn om een inventarisatie te doen binnen je lokale kerk. Niet iedereen zit weer te wachten om helemaal terug te gaan naar het oude stramien; er zijn verschillen in verwachtingen. Daarnaast is het digitale schakelen naar kwalitatief goede kerkdiensten voor veel mensen erg prettig. Goed onderwijs in een goede verpakking. Waarom niet?

Wat kennelijk kon gebeuren bij de statische kantoorwereld, kan dus ook gebeuren in de kerk. Het lijkt me daarom goed om in de eigen kerk onderzoek te doen naar verandering als gevolg van nieuwe gewoonten uit de coronapandemie. Vermoedelijk zal de kerk een stuk diverser worden als gevolg van de mogelijkheden die afweken van het gebruikelijke format van kerkdiensten. Is dat erg? Beslist niet! Het vraagt wel om lef om zo’n traject in gang te zetten.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland