Vreugdedans

Awakening Europe zette me letterlijk in beweging

7 november 2019
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Als de kat van huis is, dansen de muizen. Nu vergelijk ik mezelf niet graag met een muis, maar het kan voordelen hebben dat je ‘baas’ op vakantie is. Zo kwam ik terecht bij een voorbereidingsbijeenkomst voor Awakening Europe: The Call Back. Want vakantie of niet, de dansvloer voor missie blijft geopend.

Ik kan je verklappen: ik heb letterlijk gedanst. Wat een bijzonder initiatief. In de afgelopen jaren waren er grote outreaches en bijeenkomsten van Awakening Europe in een aantal Europese steden. Veel mensen leerden Jezus kennen en kwamen tot geloof: tof! Toch was dat niet eens waar ik zo van onder de indruk raakte. Mijn enthousiasme gaat namelijk niet zozeer over een stadionevent met veel bezoekers (al kan ik dat ook best wel waarderen). Maar het gaat het om christenen die massaal in beweging komen voor mensen die God niet kennen. Het gaat om christenen en kerken die nu nog steeds gezamenlijk in beweging zijn voor hun steden. Die beweging zie ik graag ook in Nederland.

Maar dan komt pas wat me echt verwondert. Voor de editie van 2020 in Nederland ontvingen de organiserende partijen een bijzondere visie die The Call Back wordt genoemd. Waar honderden jaren zendelingen het evangelie vanuit Europa naar de einden der aard brachten, is er een besef dat ook Europa zelf opnieuw het evangelie van Jezus nodig heeft. Daarom worden mensen met Europese wortels voor (twee weken) teruggeroepen naar Europa om daar het evangelie te delen. Eerst tijdens Awakening Amsterdam (of Rotterdam, de locatie is op moment van schrijven nog niet bekend), daarna in een van twintig Europese steden.

Op die visie haken nu al duizenden mensen uit al meer dan honderd landen aan. Zij zijn van plan om terug naar Europa te komen tijdens Awakening Europe 2020. Ze komen het evangelie delen in Nederland en twintig andere Europese steden. Al een paar duizend mensen melden zich aan terwijl de datum en locatie nog niet eens bekend was. Dat voedt geloof: Gods hart klopt nog steeds voor Europa. Kerken kunnen nog zo krimpen, maar God is zeker niet weg. He is on the move. I’m excited.

www.awakeningeurope.com

Meer blogs en columns

Geloof in de kerk, geloof in MissieNederland

Als kind was kerk en geloof vanzelfsprekend aanwezig in ons gezin dat uitgezonden werd naar Indonesië om de kerken …
Lees verder

Kerstgroet 2022

In de afgelopen weken las ik het boek Het vergeten individu van psychiater Esther van Fenema. Het boek is een gitzw…
Lees verder

Waarom ik ondanks haar onrecht en gebrokenheid nog steeds in de kerk geloof

Deze week is de serie The Chosen in Nederland in première gegaan. Het eerste seizoen is sinds gisteren te zien bi…
Lees verder