De oogst binnenhalen

23 september 2019
  • Profielafbeelding van Leendert de Jong
    Door:
    Leendert de Jong

In een kring rond het kampvuur staan 28 jonge leiders die als missionair werker aan de slag gaan. Ze hebben hun obstakel op een briefje geschreven, klaar om in het vuur terug te geven aan God. Een vreemd geluid op de achtergrond leidt me af. Ik erger me eraan en kan me niet concentreren op wat er wordt gezegd wanneer de deelnemers hun obstakels in het vuur gooien.

Mijn rol in Gods koninkrijk is om zoveel mogelijk zendelingen te helpen financieel gezond de zending in te gaan. Op deze manier wil ik onderdeel zijn van de grote opdracht om alle volken te discipelen. Drie keer per jaar start er daarom een training. De deelnemers (van allerlei organisaties) nemen daarin een periode van zeven weken om te leren hoe ze hun team van partners opbouwen. Zo ook afgelopen september.

Op de eerste avond gaan de deelnemers het diepe in. Ze gaan direct al bellen voor afspraken. Dat is voor iedereen een sprong in het diepe. Voor sommigen is het zelfs een ‘point of no return’. Voor anderen het grootste obstakel om hun angst voor het proces te doorbreken.

Rond 21 uur blijkt dat deze groep al 112 afspraken heeft gemaakt. Voor de meesten is dat reden voor een diepe zucht van ontspanning. God kan dit met hen mogelijk maken! Daarna sluiten we de avond af bij een kampvuur. Daar kunnen ze kort hun obstakel delen, maar vooral: teruggeven aan God.

Het vreemde geluid op de achtergrond leidt me dus af. Het is een brommend geluid. Ik stoor me er aan. Totdat ik besef wat het is: de oogst wordt binnengehaald! In het veld naast het bos waar wij staan, rijden tractors en maaimachines om de oogst van het land te halen. Wat een krachtig beeld Ik kijk rond in de kring naar 28 mensen die zich toewijden om in Gods koninkrijk aan de slag te gaan. Zij zijn onderdeel van de beantwoording van het gebed:

De oogst is groot, arbeiders zijn er weinig. Bid daarom de eigenaar van de oogst dat Hij arbeiders zal uitzenden!

Ik krijg ineens kippenvel door de combinatie van de herrie op de achtergrond en wat ik om me heen zie gebeuren. Terwijl de deelnemers stuk voor stuk hun obstakel in het vuur gooien, is de Eigenaar zijn oogst aan het binnenhalen. 

6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland