Haast je om te luisteren

5 september 2018
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Het is Nederland Luistert Maand! Deze maand word je uitgedaagd om moedig te luisteren. Persoonlijk, maar ook samen met je team of gemeente! Ook Jakobus sluit zich aan bij de oproep om te luisteren: haast je om te luisteren! Jan Willem Janse schreef er een column over in de nieuwe IDEAZ.

“Geliefde broeders en zusters, onthoud dit goed: ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in ​het kwaad​ worden.”

Jakobus 1 vers 19, Nieuwe Bijbelvertaling

Met bovenstaande woorden moedigt Jakobus, de broer van Jezus, de christenen aan met een paar praktische communicatietips. Haast je om te luisteren. Luisteren heeft bij Jakobus blijkbaar de hoogste prioriteit. Spreken hoeft zo snel niet (en boos worden mag je trouwens ook uitstellen). Misschien wel omdat onze woorden en onze oordelen vaak wat voorbarig zijn. Onze woorden en gedachten sluiten niet aan op wat er nodig is om de ander, je naaste, lief te hebben.

Want daar gaat luisteren over: liefhebben. Gehoor geven aan de opdracht om God lief te hebben boven alles en de naaste als onszelf. Luisteren nodigt de ander uit om tevoorschijn te komen, in het licht. Dat is de plek waar we Gods evangelie en ons leven kunnen delen, zoals ook Paulus deed (1 Tessalonicenzen 2 vers 8). Maar soms zijn we zo gefocust op onze missie, op het bereiken van ons doel, dat we deze essentiële stap overslaan. We denken wel te weten wat de ander nodig heeft. We zijn zo gefocust op het antwoord dat wij willen horen, dat we vergeten te luisteren naar wat de ander vertelt.

Zou dat ook niet gelden voor ons contact met onze buurten, dorpen en steden? Weet jouw gemeente echt wat er leeft in haar omgeving? Wat de behoeften zijn van de mensen in je straat? Weet je hoe ze jouw gemeente ervaren? In IDEAZ 2 van 2018 worden we uitgedaagd om eerst te gaan luisteren naar onze omgeving. Haast je om te lezen.
Relatiemanager bij MissieNederland

8-10 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland