Uitnodiging op uitnodiging

14 mei 2018 om 12:14
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door: Jan Willem Janse

‘Blijf je ook voor de preek? Het belooft weer inspirerend te worden.’ ‘Blijf je ook lunchen?’ Ik voelde me welkom. Steeds werd ik uitgenodigd om nog even langer te blijven en nieuwe mensen te ontmoeten. Opeens was ik niet meer alleen in Los Angeles, maar vond ik broers en zussen. Dit was mijn Kerkproeverij-ervaring in LA.

‘Ach, het is maar vijf kilometer. Ik ga wel lopen. Ik heb alle tijd.’ Op een zomerse dag in Los Angeles liep ik vanaf mijn hotel naar het strand. Ik had net een conferentie achter de rug en was toe aan een dagje rust, heerlijk aan het water. Maar vervoer naar het strand, dat had ik niet. Lopend moet te doen zijn, dacht ik.

Toen besefte ik nog niet dat de ‘city of angels’ wat heuvelachtiger (en warmer) is dan ik in Nederland gewend ben. Halverwege mijn wandeltocht kom ik langs een park. Daar is gelukkig wat schaduw. Misschien kan ik even pauze nemen en wat drinken. Ik hoor muziek. Nieuwsgierig als ik ben loop ik erop af. Een grote groep mensen staat onder een paar bomen en zingt. Zou het een kerkdienst zijn?

Dichterbij gekomen word ik meteen aangesproken door een van de gemeenteleden. Er werd me gevraagd waar ik vandaan kwam. Terwijl we spraken brak de koffiepauze aan. De man nodigde me uit om mee koffie te drinken. Ondertussen werd ik voorgesteld aan een andere man: de voorganger. Hij was enthousiast dat er een gast uit Nederland was. Er werd nog iemand bijgehaald om (aan) mij te introduceren. Zo gebeurde het dat ik steeds aan een nieuw persoon werd geïntroduceerd.

‘Blijf je ook voor de preek? Het belooft weer inspirerend te worden.’ ‘Blijf je ook lunchen?’ Ik voelde me welkom. Steeds werd ik uitgenodigd om nog even langer te blijven en nieuwe mensen te ontmoeten. Opeens was ik niet meer alleen in Los Angeles, maar vond ik broers en zussen.

Wow… Die cultuur van uitnodiging, die begrijpen ze in deze gemeente wel.

Thema: Cultuur van uitnodiging

Dit artikel hoort bij het thema 'Cultuur van uitnodiging'. Ontdek meer artikelen en mogelijkeden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community in beweging te komen op het thema-overzicht.

Naar het overzicht

Meer blogs en columns

Afhankelijkheidssyndroom

‘Om mensen niet het afhankelijkheidssyndroom te geven…’ zegt de Zimbabwaan tegenover me - ‘om z…
Lees verder

Kerk, ik vind je mooi!

Toen ik net begon als voorganger van een evangelische kerk in het Groene Hart van de Randstad ging ik met een ouderwetse…
Lees verder

Ode aan de sterke vrouw

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Koning Lemuel schreef duizenden jaren geleden al zijn prachtige ode …
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png