Uitnodiging op uitnodiging

14 mei 2018
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

‘Blijf je ook voor de preek? Het belooft weer inspirerend te worden.’ ‘Blijf je ook lunchen?’ Ik voelde me welkom. Steeds werd ik uitgenodigd om nog even langer te blijven en nieuwe mensen te ontmoeten. Opeens was ik niet meer alleen in Los Angeles, maar vond ik broers en zussen. Dit was mijn Kerkproeverij-ervaring in LA.

‘Ach, het is maar vijf kilometer. Ik ga wel lopen. Ik heb alle tijd.’ Op een zomerse dag in Los Angeles liep ik vanaf mijn hotel naar het strand. Ik had net een conferentie achter de rug en was toe aan een dagje rust, heerlijk aan het water. Maar vervoer naar het strand, dat had ik niet. Lopend moet te doen zijn, dacht ik.

Toen besefte ik nog niet dat de ‘city of angels’ wat heuvelachtiger (en warmer) is dan ik in Nederland gewend ben. Halverwege mijn wandeltocht kom ik langs een park. Daar is gelukkig wat schaduw. Misschien kan ik even pauze nemen en wat drinken. Ik hoor muziek. Nieuwsgierig als ik ben loop ik erop af. Een grote groep mensen staat onder een paar bomen en zingt. Zou het een kerkdienst zijn?

Dichterbij gekomen word ik meteen aangesproken door een van de gemeenteleden. Er werd me gevraagd waar ik vandaan kwam. Terwijl we spraken brak de koffiepauze aan. De man nodigde me uit om mee koffie te drinken. Ondertussen werd ik voorgesteld aan een andere man: de voorganger. Hij was enthousiast dat er een gast uit Nederland was. Er werd nog iemand bijgehaald om (aan) mij te introduceren. Zo gebeurde het dat ik steeds aan een nieuw persoon werd geïntroduceerd.

‘Blijf je ook voor de preek? Het belooft weer inspirerend te worden.’ ‘Blijf je ook lunchen?’ Ik voelde me welkom. Steeds werd ik uitgenodigd om nog even langer te blijven en nieuwe mensen te ontmoeten. Opeens was ik niet meer alleen in Los Angeles, maar vond ik broers en zussen.

Wow… Die cultuur van uitnodiging, die begrijpen ze in deze gemeente wel.

Thema: Cultuur van uitnodiging

Dit artikel hoort bij het thema 'Cultuur van uitnodiging'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland