'Mijn studententijd was heel belangrijk'

15 augustus 2016
  • Profielafbeelding van Dorina Nauta
    Door:
    Dorina Nauta

Ik realiseer me steeds weer hoe belangrijk mijn studententijd is geweest. In die periode heb ik belangrijke keuzes gemaakt die mijn huidige leven nog steeds bepalen.

Daarom zou het zo gaaf zijn als juist de kerk in deze fase een veilige haven. Een plek waar jongeren van betekenis zijn, gezien worden én hun vragen mogen stellen. Heel belangrijk want terwijl ze zich los maken van hun ouderlijk huis worden hun identiteit, waarden en levensstijl volop gevormd.

Ik deel graag vier tips hoe je als niet-student tot steun kunt zijn. Het heeft mij in ieder geval geholpen!

1. Ken de studentenwereld

De studentenwereld is een wereldje op zich. Hoe ziet het leven van een student eruit? Met welke vragen houden ze zich bezig?
Verdiep je in de studentenwereld! Neem eens een kijkje op een hbo of universiteit. Loop er wat rond, proef de sfeer, praat met studenten en volg eventueel een open college. Het is helemaal leuk om een dagdeel mee te lopen met een student uit je eigen kennissenkring of kerk.
Of vraag de studenten uit je omgeving om in de kerk of op je kring iets te vertellen over hun leven als student. Over de dingen die ze leren en waar ze tegenaan lopen.

Lukt dit niet zo? Maak dan vooral online wat nader kennis met Maartje en Aron (pdf).

2. Wees een mentor

Studenten zijn als jonge potentials op zoek naar wat voor bijdrage zij persoonlijk gaan leveren aan de maatschappij. Ze worden klaargestoomd om aan de slag te gaan. Tegelijkertijd hebben ze veel contact met medestudenten en voeren ze heel wat gesprekken over ‘het leven’.
Het helpt echt als er iemand met wijsheid en levenservaring naast ze staat en aanmoedigend meedenkt. Hoe doe je dat? Door vragen te stellen, te luisteren en voor ze te bidden.
Voor wie in jouw omgeving zou jij een mentor kunnen zijn?

3. Benut je unieke rol als kerk

Kerken en gemeenten hebben verschillende rollen naar studenten toe. Een kerk in een studentenstad heeft de gelegenheid om studenten gastvrij te ontvangen. Een mooie kans om ze een plek te bieden en met ze op te trekken.
In een dorpsgemeente vertrekken de studenten naar de stad om te studeren. Ook dan heeft de kerk een taak: zend studenten uit als getuige in hun wereld! In contact met medestudenten of huisgenoten zijn er mooie kansen om het evangelie te delen.

4. Bid voor studenten

Last but not least: bid voor ze!
Het begin van het academisch jaar is een mooi moment om hier als gemeente aandacht aan te besteden. In samenwerking met Navigators, Agapè, 27-7 Prayer en VPE-studentenwerk roept MissieNederland kerken op om op zondag 3 september te bidden voor studenten.
Besteed hier aandacht aan tijdens de dienst door bijvoorbeeld een student zijn of haar getuigenis te laten vertellen, een preek te houden over dit thema en voor ze te bidden.

6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland