Vrouwenkerken?

23 februari 2016
  • Door:
    Betsy van de Poll-Hunse

‘Vrouwenkerk’ kopte Tim van Wijngaarden boven zijn column in Visie “Onze kerken zijn vrouwenkerken waar maar weinig jongens en mannen zich mee kunnen identificeren”, schreef hij.

Je zou bijna denken dat hij het heeft over kerken waar vrouwen de baas zijn en de macht hebben de kerk naar ‘hun’ hand te zetten. Niets is minder waar. Het zijn juist vaak de mannen die aan het roer staan en het preekwerk doen, beste Tim!

Mijn kerk zendt haar vrouwelijke theologen uit naar China, Ecuador en Mongolië. Zo zetten ze hun ontvangen en ontwikkelde toptalenten in omdat ze van onze kerk en van onze God houden. Maar op eigen bodem komt het daar niet van.

En nee zeg, ik wil geen vrouwenkerk met alleen vrouwen als leiders, geïnspireerd door een speciale VrouwenBijbel. Alleen vrouwen is maar de helft. Evengoed is een mannenkerk met een mannenbijbel en bijbehorende inspiratie en identificatie ook maar de helft, van Gods Kerk.

In ‘onze’ kerk ontbreken vrouwen op bestuurs- en beleidsniveau. Op de kerkelijke kansel en het evangelische podium schittert de helft van de kerk door afwezigheid. En dat kan anders. Mannen en vrouwen die vruchtbaar samenwerken in Gods Koninkrijk. In Gods werkpaleis, in Zijn Kerk. Dan wordt die kerk echt onze kerk.

Ik zie uit naar onze kerk waar toptalent volop wordt ingezet omdat God zich niet heeft vergist toen Hij gaven en talenten gaf aan mannen en vrouwen. Aan Zijn kerk.
Daarom zeg ik “een kerk zonder vrouwen in de leiding is een kerk op halve kracht”. Zonde.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland