Ik dacht dat U een IS-terrorist was

12 oktober 2015 om 10:50
  • Profielafbeelding van Jan Wessels
    Door: Jan Wessels

Moeten we iedereen nu zomaar toelaten in Europa? Is dat wel verstandig? Is dat niet gevaarlijk? Halen we daarmee de ‘vijand’ niet in huis? Kan de economie al die extra monden wel blijven voeden?

Moeten we iedereen nu zomaar toelaten in Europa? Is dat wel verstandig? Is dat niet gevaarlijk? Halen we daarmee de ‘vijand’ niet in huis? Kan de economie al die extra monden wel blijven voeden?

Dat waren zo een paar van de vragen die aan de orde kwamen bij de algemene vergadering van de Europese Evangelische Alliantie in Duitsland deze week. Hoewel het niet zo gepland was, sloeg het thema ‘van exclusief naar inclusief’ de spijker natuurlijk precies op z’n kop. De discussies waren dan ook niet van de lucht, maar uiteindelijk kwam er wel een krachtige en eensluidende verklaring uit.

Als evangelische christenen willen we ons niet gek laten maken door de waan van de dag en zeker niet door angst- en haatzaaierij. Christus roept ons op om onze naaste lief te hebben, heel in het bijzonder de naaste in nood: de vreemdeling, de wees en de weduwe … Ja, Hij roept mij zelfs op mijn vijand lief te hebben. Onvoorwaardelijk, zoals Hij ons heeft liefgehad.

Ik zie het al voor me als Jezus terugkomt op de wolken en het klinkt: ik was een vreemdeling, maar je hebt mij niet opgevangen. Dan kom ik er echt niet van af door te zeggen: ja, maar ik was bang dat U misschien wel eens een IS-terrorist zou kunnen zijn. Of: ik dacht dat U een economische vluchteling was!

Nee, alleen liefde, onvoorwaardelijk en inclusief, drijft angst uit en overwint het kwaad. Maar je gaat dat alleen zien als je inderdaad uit je exclusieve comfortzone stapt en relaties probeert op te bouwen met mensen uit andere culturen.

Meer blogs en columns

Drempeltijd

We leven in een interessante tijd. Veel van de dingen die we voorheen als 'normaal' beschouwden, zijn van tafel geveegd.…
Lees verder

Bewogen voor de minst bereikten

Dat er wereldwijd miljarden mensen zijn die geen toegang hebben tot het evangelie van Jezus Christus maakt me erg onrust…
Lees verder

Eenheid is geen optie

ME-busjes op weg om het Museumplein schoon te vegen. Ik kwam ze tegen tijdens de openingszondag van de Week van gebed vo…
Lees verder

Maandelijks inspiratie om je gemeente te bewegen voor de missie van Jezus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png