Ik dacht dat U een IS-terrorist was

12 oktober 2015
  • Profielafbeelding van Jan Wessels
    Door:
    Jan Wessels

Moeten we iedereen nu zomaar toelaten in Europa? Is dat wel verstandig? Is dat niet gevaarlijk? Halen we daarmee de ‘vijand’ niet in huis? Kan de economie al die extra monden wel blijven voeden?

Moeten we iedereen nu zomaar toelaten in Europa? Is dat wel verstandig? Is dat niet gevaarlijk? Halen we daarmee de ‘vijand’ niet in huis? Kan de economie al die extra monden wel blijven voeden?

Dat waren zo een paar van de vragen die aan de orde kwamen bij de algemene vergadering van de Europese Evangelische Alliantie in Duitsland deze week. Hoewel het niet zo gepland was, sloeg het thema ‘van exclusief naar inclusief’ de spijker natuurlijk precies op z’n kop. De discussies waren dan ook niet van de lucht, maar uiteindelijk kwam er wel een krachtige en eensluidende verklaring uit.

Als evangelische christenen willen we ons niet gek laten maken door de waan van de dag en zeker niet door angst- en haatzaaierij. Christus roept ons op om onze naaste lief te hebben, heel in het bijzonder de naaste in nood: de vreemdeling, de wees en de weduwe … Ja, Hij roept mij zelfs op mijn vijand lief te hebben. Onvoorwaardelijk, zoals Hij ons heeft liefgehad.

Ik zie het al voor me als Jezus terugkomt op de wolken en het klinkt: ik was een vreemdeling, maar je hebt mij niet opgevangen. Dan kom ik er echt niet van af door te zeggen: ja, maar ik was bang dat U misschien wel eens een IS-terrorist zou kunnen zijn. Of: ik dacht dat U een economische vluchteling was!

Nee, alleen liefde, onvoorwaardelijk en inclusief, drijft angst uit en overwint het kwaad. Maar je gaat dat alleen zien als je inderdaad uit je exclusieve comfortzone stapt en relaties probeert op te bouwen met mensen uit andere culturen.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland