Time out voor gemeentestichters

19 mei 2015
  • Profielafbeelding van Martin de Jong
    Door:
    Martin de Jong

De kerk in Nederland krimpt, leve de kerk. Berichten over het sluiten van kerkdeuren en afnemende ledentallen stemmen mij verdrietig. Tegelijkertijd zie ik overal nieuwe vormen en probeersels van gemeente zijn. Vormen die misschien wel heel goed passen bij de samenleving van vandaag.

De Heer gaat door met het bouwen van zijn kerk. Dat zie ik elke dag weer en ik ben dankbaar dat Hij mij mee laat doen.
Op dit moment ben ik in de volle voorbereiding voor een retraite van de deelnemers van Kerklab: een netwerk rondom gemeentestichting dat MissieNederland faciliteert. Missionaire doeners, duwers en denkers nemen twee dagen een time-out. We geloven namelijk dat het goed is om juist als gemeentestichter af en toe even het tempo te vertragen, stil te staan en je af te vragen wat je bestemming ook al weer was.

Uit marktonderzoek van Springest (een organisatie die opleidingen en trainingen verzorgt) onder ruim 3000 mensen blijkt dat 41 procent persoonlijke groei als leerdoel heeft gekozen voor 2015. Dit onderwerp staat blijkbaar hoog op het prioriteitenlijstje. Het past dan ook helemaal in de maatschappelijke trend waarin het individu steeds meer centraal staat. 

Onze retraite sluit mooi aan bij die persoonlijke groei. Tegelijk vind ik het sterk dat we tijdens onze time-out eerst de Bijbel laten spreken en dan pas focussen op het individu. Ik denk dat dat het beeld van onszelf in een heel ander perspectief zet. Minder ik-gericht en meer op Hem.

6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland