Aux Champs-Élysées

30 oktober 2014
  • Profielafbeelding van Martin de Jong
    Door:
    Martin de Jong

“Op de Champs-Élysées, op de Champs-Élysées, in de zon, in de regen, ’s middags of om middernacht. Je vindt altijd alles wat je wilt op de Champs- Élysées.” Een bekende songtekst van Joe Dassin. Parijs, een romantische stad die tot de verbeelding spreekt met prachtige kerken en kathedralen. Maar de christelijke presentie is er nagenoeg verdwenen. Het aantal evangelicale gemeenten is op een hand te tellen.

Onlangs lanceerden de kerken in Parijs, die onderdeel uitmaken van kerkplantingsnetwerk City to City Europe, een bijzonder gedurfd plan. Als coördinator Missionaire Gemeenteopbouw volg ik deze ontwikkelingen in de grote steden van Europa op de voet. Steden zijn immers de voortrekkers van wat er verder op landelijk niveau gebeurt. Het plan is om in de komende jaren in elk arrondissement op tien minuten loopafstand een gemeente te hebben.

Echter, het traditionele model van een kerkplanter die een gemeente sticht zal dit nooit kunnen bewerkstellingen. Daarvoor is geen geld, maar vooral ook geen menskracht. Dit kan alleen met ‘lay leadership’ (lekenleiders). In samenwerking met het Conseil National des Evangéliques de France (CNEF) is op landelijk niveau besloten om geld en energie vrij te maken voor regionale trainingscentra om op deze wijze een snelle organische groei van de kerk te bewerkstelligen. Extra aandacht gaat daarbij uit naar de jongeren.
Stel je voor dat dit plan slaagt met Gods hulp? Parijs, een stad van romantiek en misschien wel een stad waar in de toekomst het evangelie volop rondzingt!

6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland