Passie voor conflicten

11 september 2014 om 10:26
  • Profielafbeelding van Karin Somhorst
    Door: Karin Somhorst

Wanneer mijn passie voor conflicten is ontstaan, kan ik mij niet herinneren. Wat ik mij wel herinner is dat ik als kind een hekel had aan ruzie. Ruzie moest je zo snel mogelijk weer vergeten, net doen of er niets aan de hand is, snel overgaan tot de orde van de dag.

Maar dat lukte helaas niet altijd. Als mijn moeder in de gaten had dat ik ruzie had, moest ik het van haar ‘goedmaken’. Soms ging dat echt met fikse tegenzin, omdat ik vond dat ik gelijk had. Het ging beslist niet van harte!

Als ik nu om me heen kijk, dan zie ik dezelfde reacties uit mijn kindertijd nog regelmatig terug. De eerste is het ontkennen of onderdrukken van het conflict, doen alsof er niets aan de hand is. Een andere is de gedwongen verzoening. Dan is er wel erkenning, maar het conflict moet snel worden opgelost, ‘goedgemaakt’. Woorden als vergeving en verzoening worden gebruikt en er wordt druk uitgeoefend op de betrokkenen. Beide reacties bieden niet echt een oplossing.

Inmiddels heb ik zelf erg veel bijgeleerd over conflicten en vooral over de dynamiek, de emoties, de patronen en de valkuilen. Conflicten zie ik nu als een kans. Een kans om diepe emoties als gekwetstheid, bitterheid en boosheid op een gezonde manier te uiten, verwerken en laten helen. Een kans om te oefenen in het schenken van genade en vergeving aan de ander zoals wij deze zelf van God hebben ontvangen.

Het gezond doormaken van een conflict kan een zeer ingewikkeld proces zijn, maar het is zo ontzettend mooi als het uiteindelijk tot verzoening en herstel leidt, dat ik daar graag, heel graag, aan bijdraag.

Daar komt mijn passie voor conflicten vandaan.

Meer blogs en columns

Ik ben vergeten te bidden

Het was nog een ver-van-mijn-bed-show, ruim anderhalf jaar geleden. Het niet meer schudden van elkaars handen leidde tot…
Lees verder

De moeilijke keuzes die kerkleiders moeten maken rondom de anderhalve meter en CoronaCheck-app

Leuk zo’n Catshuis-overleg, maar mijn hele agenda wordt weer bepaald door die ene vraag: 'Wat betekenen de verande…
Lees verder

Sta op en wandel!

Het alarmerende IPCC rapport (United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change), wat begin augustus verscheen, l…
Lees verder

Maandelijks inspiratie om je gemeente te bewegen voor de missie van Jezus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 28 - Verdraag de spanning.png