Omgekeerd kolonialisme

21 juli 2014 om 09:05
  • Door: Hans Kuijpers

Lange tijd was Nederland vooral zendend land, een land dat mensen erop uitstuurt met een helpende hand om alle volken het evangelie te verkondigen. Dat vraagt om gevoeligheid voor culturele context, om niet te vervallen in kerkelijke kolonisatie.

Inmiddels is West-Europa zelf opnieuw uitgeroepen tot zendingsveld en ditmaal kijken buitenlandse christenen missionair bewogen naar onze cultuur en de staat van de kerk. Is de tijd rijp voor omgekeerde zending?

Geestelijke impulsen vanuit de minder geseculariseerde werelddelen zullen zeker bijdragen aan een herbezinning op de plaats en vorm van onze kerkgemeenschappen. Buitenlandse zendingswerkers die ons secularisatieproces echter niet aan den lijve hebben meegemaakt en de westerse samenleving niet genuanceerd op waarde en onwaarde weten te schatten, lopen het gevaar de klok te willen terugzetten. Dus opnieuw is gevoeligheid voor de culturele context geboden, dit keer om niet te vervallen in omgekeerd kolonialisme.

Het mooie van deze tijd is dat overal opnieuw gezocht wordt naar nieuwe manieren waarop het Goede Nieuws de samenleving kan bereiken, in woord en daad. Het is een voorrecht om als zendingsorganisatie aan het almaar veranderende front te mogen arbeiden, waardoor de neiging minder groot is om op je institutionele lauweren en tradities te rusten. Het tijdperk van het christendom mag dan over zijn, zo God wil is het tijdperk van het evangelie nabij. 

Meer blogs en columns

Worstelingen met re-entry in COVID-tijd

Chaos in mijn hoofd. Chaos in mijn leven. Chaos in mijn familie. Wat moet ik doen? Ik ben in transitie! Vanwege de COVI…
Lees verder

Bewogen voor de minst bereikten

Dat er wereldwijd miljarden mensen zijn die geen toegang hebben tot het evangelie van Jezus Christus maakt me erg onrust…
Lees verder

Leren luisteren naar verstikte stemmen

Zijn stem kraakte en verstomde tegelijk met zijn stokkende adem. Hij vroeg om genade, maar werd niet gehoord. George Flo…
Lees verder

Maandelijks inspiratie om je gemeente te bewegen voor de missie van Jezus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 28 - Verdraag de spanning.png