Hagenpreek

20 juni 2014 om 11:39
  • Profielafbeelding van Embert Messelink
    Door: Embert Messelink

Bij mijn lokale A Rocha-groep in Amersfoort is de winter het werkseizoen. Dan zijn we maandelijks aan de slag in de natuurgebieden die we als Amersfoortse christenen hebben geadopteerd, onder andere Landgoed Coelhorst van Natuurmonumenten.

We snoeien, knotten, planten, hangen nestkasten voor steenuilen op, enzovoorts. Het is natuurbeheer in de breedste zin van het woord: we werken aan een gevarieerd landschap met alle natuurwaarden die erbij horen.

Nu is het zomer. De gelegenheid om te werken is beperkt. Vogels moeten ongestoord kunnen broeden en op Coelhorst liggen her en der jonge reekalfjes. Voor ons is de zomer een tijd van bezinning. Verschillende A Rocha-groepen geven dat vorm door een hagenpreek te organiseren. Vroeger deden calvinisten dat noodgedwongen: ze mochten niet openlijk samenkomen, dus zochten ze hun toevlucht tot het open veld. Nu geven we de hagenpreek een heel andere betekenis: op de plek waar we God geregeld met onze handen in de aarde dienen, nemen we ook tijd om Hem te prijzen als Schepper van deze aarde.

Ik heb zin om weer neer te strijken in die oude, sfeervolle boomgaard op het landgoed. Buiten, waar God dichtbij is. Verbonden met de natuur om ons heen en met de Schepper van het al. We verwonderen ons samen over de natuur, we bidden God om trouw te blijven aan heel zijn schepping en denken na over onze eigen rol en verantwoordelijkheid. Een hagenpreek: eigenlijk zou iedere kerk dat eens per jaar moeten doen!

Meer blogs en columns

Ik ben vergeten te bidden

Het was nog een ver-van-mijn-bed-show, ruim anderhalf jaar geleden. Het niet meer schudden van elkaars handen leidde tot…
Lees verder

De moeilijke keuzes die kerkleiders moeten maken rondom de anderhalve meter en CoronaCheck-app

Leuk zo’n Catshuis-overleg, maar mijn hele agenda wordt weer bepaald door die ene vraag: 'Wat betekenen de verande…
Lees verder

Sta op en wandel!

Het alarmerende IPCC rapport (United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change), wat begin augustus verscheen, l…
Lees verder

Maandelijks inspiratie om je gemeente te bewegen voor de missie van Jezus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 28 - Verdraag de spanning.png