Geroepen uit alle naties

2 april 2013
  • Profielafbeelding van Anmar Hayali
    Door:
    Anmar Hayali

In de Bijbel lezen we hoe God migranten gebruikt om Zijn plan met allerlei landen en volken te realiseren. Dankzij verschillende migratiestromen – door de eeuwen heen, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog - zijn in Nederland honderden kerken geplant.

Deze geloofsgemeenschappen creëren een ‘thuis ver van huis’ voor honderdduizenden christenen uit allerlei hoeken van de wereld.

Een immens deel van de kerkelijke tradities, culturen en talen die de Kerk wereldwijd rijk is, is in ons kleine land vertegenwoordigd. Inmiddels heb ik vele internationale kerken en migrantenkerken leren kennen als gastvrije, hechte, vitale en relatiegerichte gemeenschappen.

Over het algemeen hebben internationale en migrantenkerken een sterke missionaire drive. Bovendien blijken zij niet-christenen uit dezelfde cultuur of taalgroep effectiever te bereiken met het Evangelie dan autochtone, Nederlandse kerken. Toch maken kerken en missionaire organisaties nog nauwelijks gebruik van de rijke kennis die deze gemeenschappen hebben van de talen en culturen van hun landen van herkomst. Kerken en organisaties zouden veel baat hebben bij de (ervarings)deskundigheid van de migrantenkerken!

We zijn door God aan elkaar gegeven. Alleen samen met alle heiligen, autochtone en niet-autochtone christenen, zijn we Kerk in Nederland. Het is onze opdracht om elkaar op te zoeken, op te bouwen en te versterken. Deze verbondenheid is niet alleen nodig om gestalte te kunnen geven aan onze eenheid in Christus, maar ook omwille van een effectief getuigenis naar niet-christenen in Nederland en de wereld (zie Johannes 17 vers 21). Zo schijnen wij het licht van onze Heer en Heiland Jezus Christus op de wereld, voor Zijn glorie en de groei van Zijn Koninkrijk.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland