Geroepen uit alle naties

2 april 2013 om 17:04
  • Profielafbeelding van Anmar Hayali
    Door:
    Anmar Hayali

In de Bijbel lezen we hoe God migranten gebruikt om Zijn plan met allerlei landen en volken te realiseren. Dankzij verschillende migratiestromen – door de eeuwen heen, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog - zijn in Nederland honderden kerken geplant.

Deze geloofsgemeenschappen creëren een ‘thuis ver van huis’ voor honderdduizenden christenen uit allerlei hoeken van de wereld.

Een immens deel van de kerkelijke tradities, culturen en talen die de Kerk wereldwijd rijk is, is in ons kleine land vertegenwoordigd. Inmiddels heb ik vele internationale kerken en migrantenkerken leren kennen als gastvrije, hechte, vitale en relatiegerichte gemeenschappen.

Over het algemeen hebben internationale en migrantenkerken een sterke missionaire drive. Bovendien blijken zij niet-christenen uit dezelfde cultuur of taalgroep effectiever te bereiken met het Evangelie dan autochtone, Nederlandse kerken. Toch maken kerken en missionaire organisaties nog nauwelijks gebruik van de rijke kennis die deze gemeenschappen hebben van de talen en culturen van hun landen van herkomst. Kerken en organisaties zouden veel baat hebben bij de (ervarings)deskundigheid van de migrantenkerken!

We zijn door God aan elkaar gegeven. Alleen samen met alle heiligen, autochtone en niet-autochtone christenen, zijn we Kerk in Nederland. Het is onze opdracht om elkaar op te zoeken, op te bouwen en te versterken. Deze verbondenheid is niet alleen nodig om gestalte te kunnen geven aan onze eenheid in Christus, maar ook omwille van een effectief getuigenis naar niet-christenen in Nederland en de wereld (zie Johannes 17 vers 21). Zo schijnen wij het licht van onze Heer en Heiland Jezus Christus op de wereld, voor Zijn glorie en de groei van Zijn Koninkrijk.

Meer blogs en columns

Kerstgroet 2022

In de afgelopen weken las ik het boek Het vergeten individu van psychiater Esther van Fenema. Het boek is een gitzw…
Lees verder

Waarom ik ondanks haar onrecht en gebrokenheid nog steeds in de kerk geloof

Deze week is de serie The Chosen in Nederland in première gegaan. Het eerste seizoen is sinds gisteren te zien bi…
Lees verder

Je leven delen

Ik geef makkelijker geld uit aan een cameraman of sounddesigner om mijn films te verfraaien, dan aan een coach om mijzel…
Lees verder