Dichter bij de natuur

18 maart 2013 om 09:31
  • Door: Martine Vonk

Salomo’s grote kennis over de natuur zal zeker hebben bijgedragen aan zijn wijsheid. De natuur weerspiegelt de wijsheid en creativiteit van onze Schepper. Over Salomo lezen we dat hij 3.000 spreuken en 1.005 liederen dichtte over “allerlei soorten planten, van de ceder op de Libanon tot de majoraan die uit de muur groeit, en over de lopende dieren, de vogels, de kruipende dieren en de vissen” (1 Koningen 5 vers 12,13).

Geen insect die het lust

Gek genoeg komen wij steeds verder van de natuur af te staan. We vervreemden ervan. Voedsel kopen we anoniem (en soms onherkenbaar) in de supermarkt, de tuin leggen we vol met tegels. Met potten met mooie uitheemse planten, dat wel. Maar ja, geen Nederlandse insect die dat lust. De laatste vijftig jaar neemt de diversiteit in de natuur in rap tempo af. Per dag sterven vijftig soorten planten en dieren uit, dat is twee per uur.

Mislopen

Dit komt omdat we de natuur niet meer kennen. En dat is jammer, om twee redenen. Ten eerste wil je dat wat je niet kent, ook niet behouden. Wanneer je ergens de waarde van inziet, zet je je er voor in, houd je er rekening mee. Ten tweede lopen we daardoor ook een stuk kennis over God mis. In de schepping zien we de hand van de Maker, zijn creativiteit en grootheid. Salomo kan ons inspireren, net als David, die om zich heen keek, diep onder de indruk raakte en dichtte: “Heer, onze Heer, hoe machtig is uw naam op heel de aarde!”

Meer blogs en columns

Afhankelijkheidssyndroom

‘Om mensen niet het afhankelijkheidssyndroom te geven…’ zegt de Zimbabwaan tegenover me - ‘om z…
Lees verder

Kerk, ik vind je mooi!

Toen ik net begon als voorganger van een evangelische kerk in het Groene Hart van de Randstad ging ik met een ouderwetse…
Lees verder

Ode aan de sterke vrouw

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Koning Lemuel schreef duizenden jaren geleden al zijn prachtige ode …
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png