Week-van-de-Opvoeding.pngJaarlijks vindt in oktober de Week van de Opvoeding plaats. Het MissieNederland-netwerk biedt elk jaar diverse materiaal aan voor ouders en kerken om stil te staan bij hun samenwerking in de opvoeding. Bekijk hieronder de tips en materiealen van 2020 of ga naar de tips en materialen van de Week van de Opvoeding 2021.

Week van de Opvoeding 2021 

Tips en materialen voor 2020

speech bubble RGB - Wide purple 1 geel tekst.png

Vaders in de opvoeding

Wanneer je als kerk iets organiseert voor ouders, zie je vaak meer moeders verschijnen dan vaders. Hoe komt dat? Waar hebben vaders behoefte aan, als het gaat om ondersteuning van de opvoeding? HGJB, Jong Protestant en Mijn Kerk deden hier onderzoek naar en ontwikkelden materiaal voor kerken om juist de vaders aan te spreken. 

meer informatie

Rondom het Kind speech bubble RGB tip 2.png

Organiseer een avond: Bijbellezen met kinderen

Het Nederlands Bijbelgenootschap biedt presentaties aan rond Bijbellezen met kinderen. Tijdens zo'n presentatie Bijbellezen met kinderen krijgen ouders handvatten om met plezier samen met kinderen in de Bijbel te lezen en met de Bijbel aan de slag te gaan. Verder krijgen zij inzicht in de eigen geloofsopvoeding en de invloed daarvan en kennis over wat belangrijk is bij het Bijbellezen met kinderen. Ook krijgen ze hulp bij het vinden van een geschikte kinderbijbel. 

Meer informatie

Tip 3.png

Geloofsopvoeding: een lastig verhaal? 

De Evangelische Theologische Faculteit Leuven organiseert aan de vooravond van de Week van de Opvoeding op 3 oktober een Studiedag rond het thema Geloofsopvoeding: een lastig verhaal? Deze studiedag thematiseert de uitdaging van geloofsopvoeding en gaat op diverse vragen in vanuit verschillende perspectieven. De dag wordt ingeleid door godsdienstpedagoog en hoogleraar praktische theologie Jos de Kock. Daarnaast zijn er bijdragen door professionals vanuit jeugdwerk, kerk en onderwijs.

Meer informatie

Tip 4.png

Start de cursus Opvoeden 3.7

Door als kerk de cursus Opvoeden 3.7 van Zorg voor jongeren aan te bieden kun je als kerk ouders ondersteunen in de (geloofs)opvoeding. Naast waardevolle inzichten en handvatten voor de opvoeding biedt de cursus veel ruimte voor onderlinge uitwisseling en gesprek.  De cursus Opvoeden 3.7 helpt opvoeders om inzicht te krijgen in zichzelf, hun kind(eren) en hoe zij samen het gezin vormen. De cursus bestaat uit 7 avonden. De geloofsopvoeding is geen aparte avond maar zit verweven in de hele cursus. 

Meer informatie

tip5.png

Inspiratieboekje: Trots!

Family Factory ontwikkelde voor de Week van de Opvoeding een inspiratieboekje: Trots! Door corona is het gezinsleven nu soms extra uitdagend. Het inspiratieboekje voor en door ouders gaat over kleine doelen en hoe leuk het is die te halen. Over vallen en opstaan en over hoe je een compliment geeft dat écht laat zien hoe trots je als ouder bent. Dingen die bij sommige ouders vanzelf gaan, en die andere ouders op een nieuw, beter spoor brengen in de relatie met hun kind. Naast het inspiratieboekje biedt Family Factory ook diverse webinars die je kunt geven voor, tijdens of na de Week van de Opvoeding.

Meer informatie

tip 6.png

God beter leren kennen

Geef in de Week van de Opvoeding de ouders in jouw gemeente het boekje God beter leren kennen. In 40 afwisselende overdenkingen ontdek je van alles over Gods karakter. Het boekje is toegankelijk en afwisselend waardoor ouders en kinderen samen gaan schatgraven in Gods woord. Het dagboekje richt zich op kinderen in de bovenbouw van de basisschool. 

Meer informatie

tip 7.png

In gesprek met het gezin

Deze maand lanceert de Evangelische Omroep (EO) gesprekvragen voor in het gezin. Leuk om als cadeau te doen aan de ouders in en om jouw gemeente. Met de gesprekskaartjes leren ouders en kinderen op speelse wijze echte gesprekken met elkaar te voeren. Met grappige maar ook verdiepende vragen om elkaar ook beter te leren kennen. 

Binnenkort meer info

tip 8.png

Bijbel om je oren

Een leuke, verrassende en eigentijdse manier voor ouders om kinderen aan de slag te laten gaan met het bijbel verhaal Daniël. Theatermaker Anneke Doest ontwikkelde luisterverhalen rond het verhaal van Daniël. Een leuke tip voor de ouders in jouw gemeente. 

Meer informatie

tip 9.png

Samen op Ontdekkingsreis

Geef de ouders uit jouw gemeente met jonge kinderen het boekje Samen op ontdekkingsreis van Wonderwolk.  Dit pas verschenen boek beschrijft per leeftijdscategorie (baby, dreumes, peuter en baby) hoe het kind God beleeft en hoe de ouder(s) daar heel praktisch mee aan de slag kan. Het laat zien op welke manier de ouders Gods liefde kunnen uitdelen aan hun kinderen. 

Ontdek meer

tip 10.jpg

26 tips voor gezinnen

Raise Up maakte een pdf met 26 tips voor gezinnen om thuis iets moois van te maken in deze bijzondere tijden. Leuk om naar de gezinnen in jouw gemeente te sturen. 

Download de pdf

Tip 11.jpg

Verbindt thuis en kerk

Met het materiaal Daad bij het Woord van het Internationale Bijbel Bond (IBB) worden kerken en gezinnen uitgedaagd om samen te groeien in discipelschap. De onderwerpen ‘Onderricht’, ‘Breken van het brood’, ‘Gemeenschap’ en ‘Gebed’ kunnen met de hele kerk gevolgd worden, en/of met een groep of gezin. Dit is een intergenerationeel programma dat kerk en thuis met elkaar verbindt.

Meer informatie

tip 12.jpg

Heb jij nog tips?

Doet jouw kerk op een of andere manier mee aan de Week (of Zondag) van de (Geloofs)opvoeding? Vertel hoe en wat jij gedaan hebt en inspireer daarmee andere kerken om mee te doen!

We delen jouw inspiratie via sociale media en deze website. 

Deel jouw verhaal

Doe mee met de Zondag van de Geloofsopvoeding