# 1.6 - Zes redenen om aan te haken bij kerk en geloof (Growing Young 1)

Shownotes bij de INNOV8-podcast

13 november 2019
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Niet een hippe kerkdienst, steengoede preek of een enthousiaste jeugdwerker blijkt doorslaggevend te zijn voor jongeren om aan te haken bij kerk en geloof. Maar wat dan wel? Daar praten we over in deze aflevering van de INNOV8-podcast. De eerste in een serie over Growing Young.

Gasten: Anko Oussoren en Sabine van der Heijden

Meer over deze aflevering:

Deze aflevering is een eerste in een serie van podcasts rond het onderzoek Growing Young. Het onderzoek uit 2016 noemt zes principes die doorslaggevend blijken te zijn voor jongeren om wel of niet aan te haken bij kerk en geloof.
In deze eerste podcast delen Sabine van der Heijden en Anko Oussoren waarom zij enthousiast zijn over dit onderzoek. Het onderzoek is terug te vinden via deze website en het boek is te bestellen bij de meeste boekhandels.

Over de gasten:

Sabine van der Heijden is docent aan de Academie Theologie van de Christelijke Hogeschool Ede. Daarnaast is ze schrijver van diverse jeugdwerkboeken zoals Re:visie en Kerk voor een nieuwe generatie

Anko Oussoren is persoonlijk deelneemrs van MissieNederland en betrokken bij Praktijkcentrum als adviseur voor gemeenteopbouw en jeugdwerk. Hij heeft diverse blogs en artikelen geschreven over Growing Young. 

Aan de slag:

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag om in jouw kerk de principes van Growing Young te implementeren? Hier tips vanuit het MissieNederland-netwerk om hiermee aan de slag te gaan.

  • LEF Navigators heeft een serie blogs geschreven naar aanleiding van Growing Young 
  • Jong protestant heeft diverse artikelen geschreven naar aanleiding van Growing Young, onder anderen dit artikel.
  • Zoals Anko en Sabine noemde in de podcast vraagt de principes van Growing Young om een cultuurverandering in veel kerken. Christelijke Hogeschool Ede biedt een post-hbo opleiding Veranderingsprocessen aan. Deze deeltijdopleiding heeft een studiebelasting van 84 uur (3 ECTS), waarvan 24 contacturen en 60 uur voor zelfstudie.
  • IZB biedt Focus-trajecten waarin het geheel van de gemeente mee worden genomen in een verandering naar een missionaire gemeente. Je gaat aan de slag zowel in het jeugdwerk als in de eredienst en de andere aspecten van kerkzijn.

Thema: Samen Jong

Deze aflevering hoort bij het thema 'Samen Jong'. Ontdek meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community in beweging te komen op het thema-overzicht.

Naar het overzicht

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder