Werken aan een toekomst zonder seksisme

KerkenToolkit

5 april 2022
 • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
  Door: Jan Willem Janse

Toolkit_beeldmerk_grijsBen jij ervan overtuigd dat het nodig is dat de geloofsgemeenschap waar jij bij betrokken bent, nog wat groeistappen te maken heeft als het gaat om gelijkwaardigheid? Wil je bijdragen aan een toekomst zonder seksisme in de kerk? Zodat de bevrijdende impact van het evangelie ook op dit vlak de samenleving op een positieve manier kan beïnvloeden? In dit overzicht vind je tools en ondersteuningsmogelijkheden die jou hierbij kunnen helpen. 

Voor persoonlijke ontwikkeling 

 • Stichting E-pastoraat, heeft diverse artikelen geschreven ter ondersteuning van pastorale trajecten. In de serie Worden zoals je bent bedoeld, wordt er ook thema's besproken zoals herstel van verbondenheid en gezonde grenzen.
 • Investeer in gezond leiderschap met behulp van de Global Leadership Summit van Opwekking. Een conferentie die mannen én vrouwen versterkt in het positief gebruiken van hun invloed.

 • Bekijk het seminar over seksisme van de Pinksterconferentie 2022 van Opwekking.

 • Met de online Bijbelschool van stichting Vrij Zijn versterk je je identiteit in Christus. 

Voor de ontwikkeling van je gemeente

 • In de handige explainervideo 'Wat doen we aan seksisme in de kerk?' van de EO wordt uitgelegd wat seksisme is en hoe je het kan herkennen. Je kunt ook de uitzending van Crux terugkijken en bespreken met je kring.

 • Sluit met je gemeente aan bij Stichting Evangelisch Meldpunt en implementeer protocollen die bijdragen aan een veilige kerk. Volg ook de andere tips en stappen van Veilige kerk. Neem seksisme hierbij als een apart onderwerp mee in het bespreken van de protocollen. 

 • Versterk het pastoraat in je gemeente aan de hand van de nieuwe cursus Gebedspastoraat van New Wine. De cursus is nog in ontwikkeling, maar tijdens de Zomerconferentie van 2022 kun je er al aan proeven.

 • Vertrek vanuit een positieve insteek en help mensen ontdekken waarin zij verder tot bloei kunnen komen aan de hand van de cursus Daar ben je van Else Roza.

 • De serie 'De vrouwen van Jezus van Nazareth' van de EO helpt je verdiepen in de rol van vrouwen in het christendom en besteedt aandacht aan seksisme. Interessant om te bekijken en bespreken met je kring.

 • Weetwatjegelooft.nl biedt de terugkijkmogelijkheid aan van een seminar over geweldloze communicatie. 

Voor de volgende generaties

 • Ga in gesprek met jongeren over stereotypen aan de hand van het catechesemateriaal Jeugdwerk met Lev

 • SAY, de jongerenwerkorganisatie van het Leger des Heils, ontwikkelde het kaartspel Alert!. Dit kaartspel is speciaal voor jeugdwerkers ontworpen. Het daagt je uit om samen goed na te denken over situaties, vragen en stellingen rondom veilig jeugdwerk.

Handreiking-Seksisme-in-de-kerkVoer het gesprek over seksisme met behulp van de handreiking

Open het gesprek in jouw geloofsgemeenschap. Begin bij jezelf en moedig vervolgens anderen aan om hetzelfde te doen. Hiervoor kun je de handreiking/videotutorial gebruiken die het netwerk Gelijkwaardig leiderschap van MissieNederland maakte. Bekijk de video en/of download de handreiking hier.

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook aanbod beschikbaar dat een bijdrage levert aan een toekomst zonder seksisme in de kerk? Laat het ons weten via gelijkwaardigleiderschap@missienederland.nl. Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

Vond je dit waardevol?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod uit ons netwerk

bekijk alle toolkits

Eenheid versterken

Hoe kun je omgaan met polarisatie in jouw geloofsgemeenschap? En hoe kan je bijdragen aan verbinding in de samenleving?…
Lees verder

In gesprek over racisme en etnische diversiteit

Etnische diversiteit is onderdeel van de veelkleurige en uitbundige schepping. Daarin zien we ook iets van Gods karakter…
Lees verder

Toeleven naar Pasen 2022

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen 2022? Dan ben je op de juiste pagina. Hier vind je namelijk de initiatieven…
Lees verder