Jeugdtrends 2024: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

1 mei 2024 om 12:00
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes organisaties, waaronder MissieNederland, vandaag publiceerden. Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn voor het geloofsleven en de meeste jongeren zich niet veel zorgen maken.

Jeugdtrends

De jeugdtrends zijn opgesteld door de HGJB, Kerkpunt (NGK en deel CGK-gemeenten), MissieNederland, de Protestantse Kerk in Nederland, de Unie van Baptisten- & Cama-gemeenten en Youth for Christ. De resultaten zijn gebaseerd op bestaande onderzoeken, ervaringen in het jeugdwerk en de resultaten van een enquête onder meer dan 1.000 jongeren. Zes trends komen hieruit naar voren: verlangen naar huisje-boompje-beestje, vrienden belangrijk voor vreugde in leven en kerk, druk om succesvol te zijn, jongeren zien het evangelie als God voor hen, schermcultuur zorgt voor brokkelbrein en groeiende onzekerheid over genderidentiteit.

Verschillen tussen kerken en leeftijden

Uit de jeugdtrends blijkt dat bij hoe jongeren tegen geloof en kerk aankijken, de verschillen tussen leeftijden vaak belangrijker zijn dan verschillen tussen kerkgenootschappen. Zo neemt niet alleen het belang van ouders voor het geloofsleven steeds verder af met de leeftijd en neemt belang van de Bijbel toe. Als het gaat om hoe het evangelie goed nieuws is, blijkt dat 18 plussers veel vaker ‘dat het leven hier op aarde zin heeft’ aankruisten dan jongeren onder de 18.

Jeugdtrends 2024

Onderzoeksrapport bij jeugdtrends 2024

Aan de slag met jeugdtrends

Als je actief in het jeugdwerk bent, kunnen deze trends je helpen bij het begrijpen van de leefwereld van jongeren in het algemeen. Maar wat kun je er nu concreet mee? Een aantal suggesties.

  • Vraag in hoeverre jouw jongeren de trends herkennen.
  • Het gesprek aangaan over de uitkomsten van het onderzoek kan tot mooie gesprekken leiden. Wat is voor jou goed nieuws? Hoe zit dat met geloof en mobiel voor jou?
  • Bedenk met paar andere jeugdleiders op welke trend jullie goed kunnen inspelen. Kun je element vriendschap versterken? Op welke manier ga je in gesprek over huisje-boompje-beestje en wat straal je daarbij zelf uit?

Webinar

De organisaties organiseren in juni een webinar over de jeugdtrends voor iedereen die met jongeren werkt in de kerk. Dan lanceren ze ook een handreiking hoe met die trends aan de slag te gaan.

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Peiling: Jeugdtrends in beeld

Verlang jij ernaar dat kerken en geloofsgemeenschappen beter aansluiten op behoeften van jongeren? Vind je het soms best…
Lees verder

Informeel onderwijs van grote waarde, maar zorgen over toezicht

Informeel onderwijs kan op een heel positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Tegelijk zijn er zorgen…
Lees verder