Gebed voor Israël en Gaza

KerkenToolkit

9 november 2023
 • Profielafbeelding van redactie
  Door:
  redactie

Toolkit_beeldmerk_grijsOp 7 oktober pleegde Hamas een vreselijke aanslag op dorpen in het zuiden van Israël. Hierop is een oorlog in Gaza uitgebroken. De situatie in Israël en Gaza houdt de hele wereld bezig. Zo ook de christelijke wereld. Veel gelovigen vinden het moeilijk een passend antwoord te geven op de situatie. We merken dat gesprekken snel polariseren. In deze KerkenToolkit delen we suggesties uit onze alliantie om gebed voor Israël en Gaza vorm te geven. Ook krijg je tips voor passende muziek en kan je bijdragen aan humanitaire hulp. Zo word je op weg geholpen om individueel of binnen je gemeente in gesprek en gebed te gaan. 

FrontiersFrontiers logo 330x220

Frontiers helpt je te bidden voor joden en moslims aan de hand van een verhaal van Elia. Daarbij doet de organisatie een oproep om te bidden voor de vrede van Jeruzalem, in navolging van Psalm 122. Frontiers benadrukt dat in Jezus alleen vrede mogelijk is. Ze roepen op dit lied, opgenomen in de Graftuin in Jeruzalem, uit te zingen over Israël, de Palestijnse gebieden en heel het Midden-Oosten:

Evangelisch CollegeEvangelisch College

Jesse van Nes, algemeen directeur van het Evangelisch College, rijkt drie lessen aan om te bidden voor Israël en Gaza met Psalm 83 als richtingwijzer. 

 1. God laat zich aanroepen (Psalm 83 vers 2-3)
 2. De vergelding in handen van God leggen (Psalm 83 vers 10)
 3. Dat God gekend mag worden (Psalm 83 vers 19)

Geloofwaardig SprekenGeloofwaardig Spreken

Paulien Vervoorn van Geloofwaardig Spreken deelt in een column hoe ze wakker heeft gelegen over de situatie in Israël en Gaza. 'Soms steek ik heel eenvoudig een kaars aan. Of twee. In verbondenheid met de slachtoffers in Israël en Gaza. Met het verlangen naar licht en vrede. Om me te richten op het Licht, Jezus van Nazareth. En dan bid ik dat Hij de storm zal stillen, zoals Hij dat ooit deed op het Meer van Galilea.'

logo om

Operatie Mobilisatie

Operatie Mobilisatie roept op tot gebed voor Israël en Gaza. De organisatie geeft hierbij concrete gebedspunten:

 • Bid voor de vele mensen en families die leven met rouw, angst en wanhoop;
 • Bid dat al het dodelijke geweld spoedig zal stoppen;
 • Bid voor de veilige terugkeer van de Israëlische gijzelaars;
 • Bid dat mensen in nood zich tot de enige waarachtige God wenden en dat Hij Zich laat zien;
 • Bid voor de vrede van Jeruzalem;
 • Bid voor het team van OM in Israël. Bid dat God hen beschermt en dat zij in deze gespannen situatie mogelijkheden mogen zien om van Gods liefde te getuigen;
 • Bid dat wij allemaal door Gods Geest wijsheid en liefde ontvangen om in ons bidden én spreken met anderen, God te eren.

Raad van KerkenRaad van Kerken

Soms zijn we sprakeloos en vinden we geen woorden voor wat leeft in ons hart, zo geeft de Raad van Kerken aan. Dan kunnen we de woorden van anderen spreken. Met het oog op de oorlog in Israël en Gaza schreef Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury, het volgende gebed.

God van gerechtigheid en mededogen

Wij roepen tot U
voor allen die vandaag lijden in het Heilig Land.
Voor uw geliefde kinderen Israëli’s en Palestijnen,
die getraumatiseerd zijn en vrezen voor hun leven.
Heer, ontferm U.

Lees verder

World VisionWorld Vision

World Vision steekt de handen uit de mouwen en biedt praktische hulp, met name gericht aan kinderen en hun ouders die getroffen zijn door het conflict. Ze voorzien in eerste noodhulp, psychologische hulpverlening en het creëren van veilige kindvriendelijke ruimtes. “World Vision komt in actie om te voorzien in de meest dringende behoeften. We zijn nu al aanwezig in het gebied op de Westelijke Jordaanoever. We houden de situatie aandachtig in de gaten om de humanitaire behoeften te beoordelen en te bepalen hoe we hier het beste op kunnen reageren. Wij zijn er voor de meest kwetsbare kinderen, wat hun achtergrond ook is,” zegt Marco van der Graaf, directeur van World Vision Nederland. Via de website van World Vision is het mogelijk dit werk financieel te ondersteunen. 

Evangelische OmroepEO

De Evangelische Omroep (EO) vroeg volgers van Nederland Zingt op Facebook en Instagram welke liederen hen steun geven nu er oorlog is uitgebroken in Israël. Hier is veel op gereageerd. De EO hoopt dat het liederen zijn die jou persoonlijk tot steun zijn.

Ook reikt de EO woorden aan om te bidden vanuit een oud, Luthers avondgebed:

Heer, blijf bij hen, 
want het is avond en de nacht zal komen.

Blijf bij hen en bij uw ganse Kerk
aan de avond van de dag,
aan de avond van het leven,
aan de avond van de wereld.

Lees verder

Wat is MissieNederland?

MissieNederland gelooft in de kerk, omdat de wereld een kerk nodig heeft die leven brengt. Als netwerk bieden we steeds weer een volgende stap om - samen met een geloofsgemeenschap - leven te brengen in de wereld. Ontdek hoe ook jij betrokken kunt raken!

Breng leven

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook aandacht gegeven aan de situatie in Israël en Gaza, wat hier niet vermeld staat? Stuur dan even een mailtje naar neline@missienederland.nl Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Toeleven naar Pasen 2024

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen? Dan ben je op de juiste pagina! Hier vind je namelijk de initiatieven vanu…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Noodhulp bij aardbeving Marokko

Op welke manier kan jouw kerk vanuit naastenliefde ondersteuning bieden waar de nood het hoogst is? Verschillende organi…
Lees verder