18 sep.

maandag 18 september 2023

Begin: 9:30 Einde: 16:15 Thema: Migranten en de Kerk: kansen en knelpunten Organisatie: Stichting Gave e.a. Locatie: Protestants Landelijk Dienstencentrum, Joseph Haydnlaan 2A, Utrecht Kosten: Divers Toelichting:

De kerk wordt steeds veelkleuriger. Hoe geef je als kerk ruimte aan multicultureel geloven? Op maandag 18 september wordt hierover een dagconferentie gehouden voor predikanten en kerkleiders. Het thema is ‘Migranten en de Kerk: kansen en knelpunten’. 

Het thema is actueel en urgent. Inmiddels heeft zo’n 25 procent van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond en zijn er meer dan een miljoen migrantenchristenen in ons land. Toch er is nog (te) weinig aandacht voor hoe je samen geloven tussen verschillende culturen op een goede manier vorm kan geven. 

In de ochtend spreekt prof. dr. Benno van den Toren (foto) over het ‘open en onbevangen’ voeren van het geloofsgesprek met migranten. Ook gaan voorgangers Jurjen ten Brinke en Eric Rufyiritana in gesprek over de ontdekkingstocht bij hun multiculturele kerken: hoe overwin je obstakels en krijg je gemeenteleden mee met een nieuwe visie?  

Sprekers met en zonder migratieachtergrond leiden de seminars van het middagprogramma over onder andere het verwelkomen van christenen met een moslimachtergrond, antiracisme en samen geloven met Oekraïners. Ook worden deelnemers uitgedaagd om na te denken over de (on)mogelijkheden van de eigen lokale context. 

 • 26 feb.

  Webinar: Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken in de kerk

  Tearfund
 • 27 feb.

  Individueel begeleide stilteretraite voor crossculturele werkers

  Interserve
 • 29 feb.

  Cursus pastoraat: hoe help je mensen met psychische problemen?

  De Hoop ggz en Vrienden van De Hoop
 • 1 mrt.

  Wittenberg-Weekend

  De Wittenberg