#2.4- Jongeren en echtscheiding

Shownotes bij de INNOV8-podcast

16 april 2021
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

Een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Bij meer dan de helft van de echtscheidingen zijn minderjarigen betrokken. Deze realiteit gaat de kerk niet voorbij. Hoe zorg je als kerk goed voor jongeren waarvan de ouders in scheiding liggen?

Gasten: Corien Rietberg en Christie van Dijken

Over de gasten

Corien Rietberg is oprichter van Zorg voor Jongeren, een organisatie die kerken helpt een krachtige en effectieve fundament te leggen voor de zorg voor jongeren. 

Christie van Dijken is coach en trainer voor pubers en ouders bij Kans-Rijk Coaching.

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag? Hieronder vind je tips vanuit het MissieNederland-netwerk.

 • Een MissieNederland-werkgroep (destijds nog onder de naam Evangelische Alliantie) schreef in 2009 een handreiking voor kerkleiders rond huwelijk, echtscheiding en hertrouwen. 
 • Lees het artikel 'Hoe besteed je meer aandacht aan relaties in de kerk' uit het MissieNederland-archief.
 • Bekijk het aanbod van Zorg bij Echtscheiding met artikelen, jeugdwerkprogramma rond het thema echtscheiding en het stappenplan voor kerken waar over werd gesproken tijdens de podcast.
 • HGJB ontwikkelde de map Hart voor het huwelijk Deze map helpt echtparen in gesprek te gaan over diverse thema's, waaronder omgaan met conflicten. 
 • EO verzamelt allerlei artikelen op de themapagina Trouw in relaties
 • De beweging Together (onderdeel van Agapè) organiseert diverse activiteiten met het doel om relaties te versterken. Zo bieden zij bijvoorbeeld materiaal aan voor Together-groepen aan. Aan de hand van het werkboek ‘Together’ ga je samen met je partner en drie of vier andere stellen in gesprek. 
 • Family Ministry, een onderdeel van Jeugd met een Opdracht, biedt diverse activiteiten en cursussen voor tijdens en voor het huwelijk. Ook ontwikkelden zij een leuk kaartspel voor stellen om te leren beter met elkaar te communiceren, ook over kwetsbare thema's als lichaam, seks en intimiteit.
 • Weetwajegelooft.nl organiseert 10 juni 2021 een online seminar 'Christelijk scheiden: hoe is dat mogelijk? De opnames van de seminar komen na 10 juni online.

Hebben we nog iets gemist?

Het kan zomaar dat jij of jouw organisatie een dienst aanbiedt die helemaal past bij dit overzicht. Als jouw organisatie deelnemer is van MissieNederland plaatsen we jouw aanbod er graag bij. We beseffen dat ook buiten het MissieNederland-netwerk goede materialen en artikelen te vinden zijn, we moedigen je daarom aan om ook breder op zoek te gaan naar manieren om jouw gemeente verder te helpen in het bespreekbaar maken van het thema echtscheiding.

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder