Hoe besteed je meer aandacht aan relaties in de kerk? 7 tips

31 maart 2016
  • Profielafbeelding van Minella van Bergeijk
    Door: Minella van Bergeijk

Hoe zorg je ervoor dat (huwelijkse) relaties structureel aandacht krijgen binnen je gemeente? Minella van Bergeijk zette voor MissieNederland een aantal tips op een rij.

Tip 1 - Ambassadeurs

Zoek een stel in de gemeente met passie voor relaties, dat ‘ambassadeur’ wil worden voor gezonde huwelijken binnen de gemeente en bereid is dit onderwerp steeds weer op de kaart te zetten.

Tip 2 – Preken en verwerken

Integreer het thema relaties in je gemeente. Dit kan bijvoorbeeld door hier in preken, huiskringen/themagroepen en het gemeenteblad aandacht aan te besteden.

Tip 3 - Liefdesspecial

Organiseer een liefdesspecial. Denk aan een workshop, bijvoorbeeld over de DISC-partnerrelaties of een filmavond gericht op de liefde.

Tip 4 - Buddies

Regel dat elk stel dat gaat trouwen gesprekken krijgt met een echtpaar dat al een tijdje getrouwd is. Gewoon om ervaringen uit te wisselen. Geef daarnaast de mogelijkheid om een voorbereidingscursus te volgen, een goede investering vooraf.

Tip 5 - Relatieweekend

Kijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een weekendje weg voor stellen uit de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de organisaties Ruimte voor je Relatie, Protestants Marriage Encounter en Jeugd met een Opdracht. Of nodig een spreker uit over een specifiek onderwerp rondom relaties.

Tip 6 - Relatiecursus

Organiseer een cursus in je gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de Marriage Course. Een leuke laagdrempelige cursus, die iedereen aan te raden is.

Tip 7 - Voorbidders

Zoek toegewijde voorbidders die de huwelijken binnen de gemeente voor Gods troon blijven brengen en bij wie eventueel concrete gebedspunten ingediend kunnen worden.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Verder lezen?

24/7 Gebed tijdens de Week van gebed voor eenheid 2020

Zo’n anderhalf jaar geleden werd Patrick van Oostveen gevraagd om zich aan te sluiten bij het voorbede team van zi…
Lees verder

Van schaamte naar een onweerstaanbare uitnodiging

In Westerse landen overweegt 80-95% van de kerkbezoekers niet de stap te nemen om een ander uit te nodigen voor een kerk…
Lees verder

Het groene hart van ons geloof

Klimaatprotesten over de hele wereld, tieners die volwassenen ter verantwoording roepen, plasticsoep, verlies van biodiv…
Lees verder