# 1.15 - Jeugdwerk in coronatijd

14 december 2020
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

In deze editie van de INNOV8-podcast gaan we ingesprek met Corine Zonnenberg van Youth for Christ en Erika Zuur van Jong Protestant over hoe je jeugdwerk kunt vormgeven in te midden van de coronamaatregelen. Welke worstelingen zien zij in het vormgeven van jeugdwerk in coronatijd? Hoe kun je daar op reageren? Wat kun je doen, zelfs bij een zwaardere lockdown?

Gasten: Erika Zuur en Corine Zonnenberg

Meer over deze aflevering

Deze aflevering is de de eerste in twee podcasts over het vormgeven van jeugdwerk in coronatijd. In deze eerste podcast kijken we naar het jeugdwerk wat vooral gericht is op de kinderen, tieners en jongeren zelf. Hoe kun je jeugdwerkactiviteiten vormgeven in deze tijd? En wat als je helemaal geen fysieke activiteit kunt organiseren met al je kinderen, tieners en jongeren? 

In de volgende aflevering kijkwen we naar het andere aspect van jeugdwerk in een gemeente: hoe zorgen we voor verbinding tussen de jongeren, het jeugdwerk en de geloofsgemeenschap?

Over de gasten

Corine Zonnenberg is teamleider Training & toerusting bij Youth for Christ, een missionaire jeugdwerkorganisatie die vanuit Gods liefde jongeren opzoekt, hen helpt groeien en hen hoop biedt. Corine organiseerde afgelopen maanden ondermeer de Youth for Christ Pep-conferenties, waarin er werd gekeken naar wat je in het jeugdwerk vooral nog wel kunt doen. 

Erika Zuur is verbindend specialist bij Jong Protestant, jeugdwerkorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. Hierin is zij ondermeer verantwoordelijk voor het motiveren van jeugdleiders om in deze tijd de verbinding te behouden met hun jongeren. 

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag om goed jeugdwerk vorm te geven in coronatijd? Hieronder delen we een aantal tips die je ook terughoorde in de podcastaflevering:

 • Beluister de INNOV8-podcast over online jeugdwerk. Tijdens de eerste golf van de coronapandemie, spak Martine Versteeg met Jan Verduijn van Youth for Christ en Jeroen Voor 't Hekke van Stronglife over hoe je online jeugdwerk goed kunt vormgeven. 
 • Reageren op de nood van jongeren: Tijdens de eerste golf, werkten diverse organisaties samen om in kaart te brengen welke zorgen er zijn rond jongeren en hoe je als kerk hierop kunt reageren. 
 • Jong Protestant ontwikkelde op basis van de adviezen van de RIVM een jeugdwerkprotocol. Een helder overzicht van wat wel en niet mogelijk is. 
 • Youth for Christ heeft een Routekaart ontwikkeld, met tips en handvatten om jeugdwerk vorm te geven in deze tijd. 
 • Jeugdwerkorganisaties uit ons netwerk bieden ook tal van (online) jeugdwerkmateriaal aan dat geschikt is voor deze coronatijd. Bekijk ons overzicht 'Waar een netwerk sterk in is' voor een overzicht van kinder- en tienermateriaal
 • Opwekking.Youth ging in november live via YouTube in gesprek over jeugdwerk in coronatijd. Bekijk de de opnames en laat je inspireren. 
 • SAY, Salvation Army Youth, de jeugdwerkorganisatie van het Leger des Heils, organiseerde in december een webinar over het vormgeven van jeugdwerk in coronatijd. Hierin sprak onze relatiemanager Martine Versteeg over het waarom en hoe van jeugdwerk in deze tijd. 

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.7 - Kindertheologie geeft ruimte voor God én jonge mensen

Zijn kinderen, tieners en jongeren lege vaten die wij als jeugdwerkleiding en opvoeders moeten vullen met kennis en erva…
Lees verder

#2.6 - Zomerkampen als verlengstuk van de lokale kerk

Wat kan het kerkelijk jeugdwerk leren van de kamporganisaties uit het MissieNederland-netwerk? Wat is de waarde van een …
Lees verder

#2.5- Kerk helpt kiezen: studie, werk of tussenjaar

Deze maand doen weer tienduizenden jongeren eindexamen. Hoe helpen we jonge mensen goede keuzes te maken na hun middelba…
Lees verder