Tienermateriaal

10 september 2019
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door: Martine Versteeg

Ben jij op zoek naar tienermateriaal voor jouw tienerclub of catechese groep? Wij hebben het tienermateriaal uit het MissieNederland-netwerk voor jou op een rijtje gezet.

Het tienermateriaal uit het netwerk kun je grof weg in drie categorieën indelen:

 • Tienerclub of -catechesemateriaal, gericht op (twee) wekelijkse ontmoetingen
 • Materiaal voor een eenmalige ontmoeting rond een specifiek thema
 • Materiaal gekoppeld aan een jeugdevent

Wel is het altijd goed om te beseffen dat materiaal een hulpmiddel is. Dus stel voor jezelf steeds de vraag: Waarom doen we deze activiteit eigenlijk? Wat willen we bereiken met het tienerwerk wat wij doen? En laat vervolgens je materiaal daarbij aansluiten.

Jeugdwerk tijdens coronacrisis

In tijden van corona zien we dat veel jeugdwerkorganisaties handige tips verzamelen en mooie materialen ontwikkelen om jeugdwerk vorm te geven tijdens corona:

 • Beluister de INNOV8-podcast over jeugdwerk in coronatijd. Hierin gaan Corine Zonnenberg, van Youth for Christ, Erika Zuur van Jong Protestant en Martine Versteeg, realatiemanager bij msisieNederland met elkaar in gesprek over hoe je jeugdwerk vormgeeft in coronatijden, ook als er sprake is van een strengere lockdown.
 • Beluister de INNOV8-podcast over online jeugdwerk. Tijdens de eerste golf, spak Martine Versteeg met Jan Verduijn van Youth for Christ en Jeroen Voor 't Hekke van Stronglife over hoe je online jeugdwerk goed kunt vormgeven. 
 • Jong Protestant ontwikkeld op basis van de adviezen van de RIVM een jeugdwerk protocol bij. Een helder overzicht wat wel en niet mogelijk is. 
 • Youth for Christ heeft een Routekaart ontwikkeld, met tips en handvatten om jeugdwerk vorm te geven in deze tijd. 
 • HGJB heeft een overzicht gemaakt met tips voor kinder- en tienerwerk in tijden van corona
 • Opwekking.Youth gingen in november live via YouTube om in gesprek te gaan over jeugdwerk in coronatijd. Bekijk de de opnames en laat je inspireren. 
 • SAY, Salvation Army Youth, de jeugdwerkorganisatie van het Leger des Heils, organiseerden in december een webinar over Jeugdwerk vormgeven in coronatijd. Hierin sprak onze relatiemanager Martine Versteeg over het waarom en hoe van jeugdwerk in deze tijd. 

Tienerclub of -catechese materiaal

 • Follow Me (HGJB) bestaat uit 4 jaargangen van elk 18 lessen. Elke les begint plenair met een pakkende introductie. Daarna gaan de tieners uiteen in mentorgroepjes met een vaste mentor 
 • Leer & Leef is de nieuwste catechese methode van de HGJB. Een klassieke methode, die zoveel mogelijk aansluit bij de thema’s van de Heidelbergse Catechismus. Aangevuld met extra lessen over actuele thema’s als de islam, homoseksualiteit, oorlogen, Israël en euthanasie. 
 • TIM (Tienerwerk In Map) is een tienerwerkmethode van de HGJB. TIM telt 80 verschillende programma’s en een grote variatie aan werkvormen en bijbelstudies. Bij de map kun je elk seizoen een afzonderlijk service-abonnement afsluiten 
 • Provider is een catechese methode van Jong Protestant. Deze methode biedt complete programma’s over onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van tieners en gaan in op de actualiteit of ontwikkelingen in de samenleving. 
 • Overhoop (Jong Protestant) biedt actief en creatief catechesemateriaal over de ‘basics’ van het christelijk geloof voor tieners. De methode bestaat uit korte, pakkende en actieve werkvormen. Hierbij ontmoeten de jongeren regelmatig andere generaties uit hun gemeente. 
 • Catechese methode Swing (Jong Protestant) wil dat de Bijbel voor tieners een levend en inspirerend boek wordt, dat met hen mee op weg gaat. De methode gaat uit van de leefwereld van jongeren van 11-13 jaar en stelt de Bijbel centraal. 
 • Super-Woman (Youth for Christ) is een meidenclubmethode gericht op meiden tussen de 12 en 18 jaar. De methode wil tienermeiden weerbaar maken en hen aan te moedigen hun talenten te ontwikkelen. 
 • Road 7 is een pakket met programma's die speciaal zijn geschreven voor clubs met migranten- en asielzoekerstieners door Stichting Gave. Het pakket richt zich op tieners van elf tot vijftien jaar en is bruikbaar voor zowel jongens- als meidenclubs. In de programma’s wordt rekening gehouden met geloof, cultuur, sociale omstandigheden en het reisverhaal van de ‘wereldtieners’.
 • Rock Solid en Solid Friends (Youth for Christ) zijn missionaire tienerclubmethodes. Rock Solid richt zich op tieners van 11 tot en met 13 jaar. Solid Friends is de grotere broer van Rock Solid en richt zich op tieners van 14 tot en met 15 jaar.
 • Vertel Het Maar is een stichting die materiaal voor de kindernevendienst ontwikkelt, maar per week is er ook materiaal te vinden voor tieners. 
 • Leren in de kerk is een platform ontwikkeld door Kerkpunt met onder anderen de methode Belong voor tieners van 11 tot en met 16 jaar. 
 • Jeugdwerk met LEV van Zorg voor Jongeren is een complete methode voor tieners van 12 tot 16 jaar. Het doel van Jeugdwerk met Lev is dat jongeren Jezus (beter) leren kennen en samen met anderen gaan ontdeknnen hoe je Hem kunt volgen. 
 • Reflect is een totaalpakket voor tienerwerk van Mark Stoorvogel, jeugdpastoor bij de Stadskerk Groningen. Met Reflect worden tieners uitgedaagd om zelf na te denken over de Bijbel en om in hun eigen leven te weerspiegelen wat ze van Jezus zien.

Themamateriaal tieners

 • Naast diverse club en catechese methoden heeft Jong Protestant een werkvormendatabase met meer dan 500 werkvormen voor tienerclubs rond diverse thema’s. Hierbij heb je ook de mogelijkheid om te zoeken naar coronaproof werkvormen. 
 • Stronglife maakt wekelijks (YouTube) video’s die in gaan op geloofsvragen van tieners. Bij een aantal van hun video’s biedt Stronglife materiaal aan om in gesprek te gaan met jouw tienergroep. 
 • Huis van Belle heeft tienermeidenmateriaal ontwikkkeld voor twee avonden rond de thema's Real You en Real Joy
 • Stronglife en Zorg voor jongeren, ontwikkelde de Lifebox. De Lifebox is een pakket met 10 video’s en daarop aansluitende programma’s voor complete tieneravonden over onderwerpen die actueel zijn in de levens van tieners. Voorbeelden van onderwerpen zijn: identiteit, groepsdruk en (homo)seksualiteit. Hierbij geven zij ook tips van hoe je het materiaal kunt gebruiken ondanks de coronamaatregelen. 

Materiaal bij events

Vaak geven organisaties van landelijke jeugdevents in de maanden voor hun jeugdevent materiaal uit om met jouw groep te gebruiken. Kijk bij de diverse jeugdevents uit het MissieNederland-netwerk voor hun materialen. 

Daarnaast werken diverse organisaties uit het MissieNederland-netwerk samen aan het ontwikkelen van tienermateriaal bij de Week van Gebed. Bekijk hier het tienermateriaal van de Week van Gebed 2020 .

Ook zijn er organisaties die tienermateriaal hebben ontwikkeld waarin het bespreken van een thema samen komen met een eigen te organiseren event. 

 • Zo heeft Tear het programma Nacht zonder Dak, waarin je samen met je tienergroep geld inzamelt voor een straatkinderenproject door zelf een nacht in een doos te slapen.
 • Compassion heeft het programma Armoede Boeit, waarin je tieners voor een bepaalde periode aan elkaar vast geboeid worden.
 • Teens in Mission (TiM) van Operatie Mobilisatie ontwikkeld materiaal bij hun missionaire projecten met tieners. Tijdens deze projecten worden de tieners ingedeeld in smallgroups, waarbij ze samen met een coach het materiaal bespreken. De context van het materiaal is het uitdagen van tieners om Jezus zichtbaar te maken tijdens de Teens in Mission projecten, maar ook in hun dagelijks leven. Het materiaal van 2017 en 2018 is nu gratis te downloaden en ook zeker te gebruiken in de context van de kerk. 

Overige tips uit het netwerk

 • MissieNederland-deelnemer CGK Zwolle ontwikkelde het concept #Durfte. Een programma niet gericht op leeftijd, maar op interesses. Ook uitermate geschikt voor met tieners! 
 • Het Jeugdwerk Steunpunt (NGK) heeft ook een overzicht gemaakt met tienermaterialen. Handig en overzichtelijk op een rij in een Excel-bestand.
 • Via Youth for Christ kun je een digitaal boekje downloaden met 24 tips voor een sprankelend tienerclub
 • Bekijk ook het Waar een netwerk sterk in is-overzicht van kindermateriaal.

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook tienermateriaal die hier niet vermeld staat? Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op!

Nog meer aanbod uit ons netwerk

Bidden met jeugd

Ben jij op zoek naar tips, materiaal en artikelen om jeugd te inspireren en activeren voor gebed? Wij zetten artikelen, …
Lees verder

Kerst en Nieuwjaar 2021/2022

Denk je na over hoe je kerst en oud en nieuw in de gemeente viert? MissieNederland verzamelt voor jou alle materialen en…
Lees verder

Zomerkampen voor kinderen, tieners en jongeren

Kinderen en jongeren vinden in christelijke kampen een plek om hun geloof te delen. Uit onderzoek blijkt dat ouders hun …
Lees verder