Kinderwerkmateriaal

8 juli 2019
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door: Martine Versteeg

Welk kindermateriaal gebruik jij voor het kinderwerk in of om jouw gemeente? Er is veel materiaal te vinden. En dat is maar goed ook! Want iedere context vraagt om andere ondersteuning. Kinderwerk tijdens de zondagse vieringen vraagt om ander materiaal dan een kinderclub met voornamelijk kinderen uit de wijk. Maar ook je locatie en de gaven en talenten van de leiding hebben invloed op welke soort materiaal het kinderwerk het beste kan ondersteunen. Soms heb je behoefte aan een eenmalig les rond een specifieke thema of heb je behoefte aan materiaal die je elke week input geeft.

Wel is het altijd goed om te beseffen dat materiaal een hulpmiddel is. Dus stel voor jezelf steeds de vraag: Waarom doen we deze activiteit eigenlijk? Wat willen we bereiken met het kinderwerk wat wij doen? Wat willen we dat onze kinderen kennen, weten en hebben ervaren wanneer zij het kinderwerk verlaten? Zorg dat onderwijs, relaties en ontspanning in balans is en laat vervolgens je materiaal daarbij aansluiten.

Hier een lijst met kinderwerk materiaalmakers uit het MissieNederland-netwerk. 

Ark Mission
Ark Mission heeft voor kinderen die niet bekend zijn met het evangelie ontwikkelde ze de Vakantiebijbelgids voor kids in de leeftijd van 4 tot en met 9 jaar  Een mooi geschenk voor tijdens een vakantiebijbelweek of een missionair activiteit. Daarnaast heeft Ark Mission op www.kinderbijbels.nl een overzicht gemaakt van kinderbijbels op leeftijd en behoeften van het kind. 

Centrum voor Vertellen 
Centrum voor Vertellen wil de Bijbelse verteltraditie stimuleren. In ‘De Rooie Draad’ heeft Centrum voor Vertellen een filmserie gemaakt voor kinderen vanaf 10 jaar rond Bijbelverhalen. Hierin vertellen steeds een groep verhalenvertellers het Bijbelverhaal op eigen wijze.

HGJB
De Hervormd Gereformeerd Jeugdbond (HGJB) ontwikkelt diverse materialen voor kinderen:
Opstap: een kleuterwerkmethode voor kinderen van 3-6 jaar
Ontrack: Basis catechese voor kinderen van 8 – 12 jaar
Click: kinderwerkmethode voor kinderclubs voor kinderen van 6-12 jaar met daaraan gekoppeld kinderblad Click voor thuis.
Discover: missionair kinderclubmateriaal voor kinderen van 4 – 10 jaar Ontwikkeld in samenwerking met IZB. 
Vakantie Bijbelweek materiaal: materiaal voor een Vakantie Bijbelweek bedoelt voor kinderen van 4-11 jaar.

Internationale Bijbel Bond (IBB)
De Internationale Bijbel Bond heeft voor peuters en kleuters diverse materiaal. Zo is er voor peuters en kleuters de methode LEEF! waarin je jouw peuter of kleuter groep kunt werken aan de vier basis thema’s: God houdt van je, God zorgt voor je, God helpt je, God is bij je. Daarnaast hebben zij ook materiaal wat gekoppeld is aan de B-boekje. Bijbelverhalen die op rijm verteld worden met heldere illustraties.

JOP, Jong Protestant
JOP, Jong Protestant heeft diverse materiaal voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Zo hebben zij in hun Werkvormen Database meer dan 400 werkvormen voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Naast de losse werkvormen zijn er ook een aantal methoden zoals Basics. Basics is basiscatechese materiaal voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Daarnaast bieden ze materiaal aan voor Kliederkerken, een nieuwe vorm van kerkzijn waarin kinderen en volwassenen samen Bijbelverhalen op speelse wijze ontdekken.

Nederlands Bijbelgenootschap (NBG)
Bijbel Basics is een kindernevendienst methode door het NBG ontwikkelt. De methode richt zich op kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De methode biedt diverse werkvormen om aan de slag te gaan met een Bijbeltekst. In september 2019 komt ook de 100 stappen Samenleesbijbel uit, speciaal voor groepen.

Open Doors
Open Doors heeft voor kinderwerkers verschillende kindermaterialen: kinderwerkmappen, een kinderposter, een kinderkrant, de kinderranglijst, geheim paspoort, gebedskaartjes, kinderboeken, een spreekbeurtpakket en nog meer. Deze materialen staan in het teken van de vervolgde christenen. 

Opwekking – Timotheüs 
Timotheüs geeft diverse materialen uit die gebruikt kunnen worden in het kinderwerk. Van vakantiebijbelweek tot knutselmap en evangelisatiemateriaal. Ook geeft Timotheüs twee complete lesmethoden uit: de Parel-lesboeken en Promiseland. Dit zijn leerlijnen voor kinderen in de basisschoolleeftijd (groep 1 t/m 8). Daarnaast is er een leerlijn voor peutergroepen.

sAmen leren geloven
sAmen leren geloven is een stichting die samen gemeentezijn wil bevorderen. Zij biedt onder andere kindernevendienst materiaal aan, zoals de lessenserie Zondag gaan we naar de kerk. In deze lessen ontdekken de kinderen wat er in de kerkdienst gebeurt en hoe zij daaraan kunnen deelnemen. Het materiaal is gericht op een intergenerationele ontmoeting van gemeenteleden. 

Stichting Gave
Wereld Nieuws is een methode die door Stichting Gave in samenwerking met Stichting Evangelie & Moslims is ontwikkeld voor kinderclubs waar ook vluchteling kinderen aan deelnemen. 

Vertel het maar 
Vertel Het Maar is een stichting die materiaal voor de kindernevendienst ontwikkelt. Het materiaal is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Elk verhaal wordt uitgewerkt in een voorstel voor het verhaal en een voorstel voor de verwerking, toegespitst op de onder, midden en bovenbouw van de basisschool.

Youth for Christ 
Rock Solid is bruisend clubmateriaal. Het materiaal is gericht op het ontdekken van het christelijk geloof voor kinderen van 11 tot en met 13 jaar. Er is ook een speciale editie voor katholieke kinderclubs.

Nog andere handige tips vanuit het netwerk:

Micha Nederland
Micha Nederland is een partner netwerk van MissieNederland. Zij hebben rond het thema recht en gerechtigheid het materiaal Micha Kids ontwikkeld voor kinderen van 4 tot 13 jaar. 

Jeugdwerk Steunpunt (NGK Jeugdwerk)
Het Jeugdwerk Steunpunt heeft ook een overzicht gemaakt met kinder- (en tiener) materialen. Handig en overzichtelijk op een rij in een Excel-bestand. Ook hebben zij een handige brochure Gemeente in Ontwikkeling met overzichtelijk op een rij wat er speelt in de algemene en geloofsontwikkeling van een kind en hoe je daar dus bij aan kan sluiten in jouw kinderwerk. Ook handig bij het zoeken naar geschikte materiaal.

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook kindermateriaal die hier niet vermeld staat? Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

Nog meer aanbod uit ons netwerk

Bidden met jeugd

Ben jij op zoek naar tips, materiaal en artikelen om jeugd te inspireren voor gebed? Wij zetten artikelen, materiaal, ev…
Lees verder

Kerst en Nieuwjaar 2019/2020

De kerstartikelen liggen alweer in de schappen en ook in de kerk wordt er al nagedacht over advent en kerst. Daarom heef…
Lees verder

Tienermateriaal

Ben jij op zoek naar tienermateriaal voor jouw tienerclub of catechese groep? Wij hebben het tienermateriaal uit het Mis…
Lees verder