Kinderwerkmateriaal

8 juli 2019
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door: Martine Versteeg

Welk kindermateriaal gebruik jij voor het kinderwerk in of om jouw gemeente? Er is veel materiaal te vinden. En dat is maar goed ook! Want iedere context vraagt om andere ondersteuning. Kinderwerk tijdens de zondagse vieringen vraagt om ander materiaal dan een kinderclub met voornamelijk kinderen uit de wijk. Maar ook je locatie en de gaven en talenten van de leiding hebben invloed op welke soort materiaal het kinderwerk het beste kan ondersteunen. Soms heb je behoefte aan een eenmalig les rond een specifieke thema of heb je behoefte aan materiaal die je elke week input geeft.

Wel is het altijd goed om te beseffen dat materiaal een hulpmiddel is. Dus stel voor jezelf steeds de vraag: Waarom doen we deze activiteit eigenlijk? Wat willen we bereiken met het kinderwerk wat wij doen? Wat willen we dat onze kinderen kennen, weten en hebben ervaren wanneer zij het kinderwerk verlaten? Zorg dat onderwijs, relaties en ontspanning in balans is en laat vervolgens je materiaal daarbij aansluiten.

Hier een lijst met kinderwerk materiaalmakers uit het MissieNederland-netwerk. Ben jij opzoek naar materiaal die je goed kunt gebruiken online, of passend bij de speciieke coronamaatregelen van deze tijd? Hieronder geven we ook zicht op de organisaties die materialen ontwikkelden specifiek passend bij deze tijd. Al zijn alle materialen met een beetje creativiteit bruikbaar. 

Ark Mission
Ark Mission heeft voor kinderen die niet bekend zijn met het evangelie ontwikkelde ze de Vakantiebijbelgids voor kids in de leeftijd van 4 tot en met 9 jaar  Een mooi geschenk voor tijdens een vakantiebijbelweek of een missionair activiteit. Daarnaast heeft Ark Mission op www.kinderbijbels.nl een overzicht gemaakt van kinderbijbels op leeftijd en behoeften van het kind. 

GoBoom
GOBoom biedt een interactieve kinderdienst voor jong en oud (kliederkerkmateriaal). Ook biedt zij interactieve beleef & bezinroutes om bijbelverhalen tot leven te laten komen. Daarnaast biedt GoBoom creatieve workshops aan voor kinderen.

HGJB
De Hervormd Gereformeerd Jeugdbond (HGJB) ontwikkelt diverse materialen voor kinderen:
Opstap: een kleuterwerkmethode voor kinderen van 3-6 jaar
Ontrack: Basis catechese voor kinderen van 8 – 12 jaar
Click: kinderwerkmethode voor kinderclubs voor kinderen van 6-12 jaar met daaraan gekoppeld kinderblad Click voor thuis.
Discover: missionair kinderclubmateriaal voor kinderen van 4 – 10 jaar Ontwikkeld in samenwerking met IZB. 
Vakantie Bijbelweek materiaal: materiaal voor een Vakantie Bijbelweek bedoelt voor kinderen van 4-11 jaar.
HGJB heeft een overzicht met tips en extra materialen voor kinderen en gezinnen in de coronatijd. 

Internationale Bijbel Bond (IBB)
De Internationale Bijbel Bond heeft voor peuters en kleuters diverse materiaal. Zo is er voor peuters en kleuters de methode LEEF! waarin je jouw peuter of kleuter groep kunt werken aan de vier basis thema’s: God houdt van je, God zorgt voor je, God helpt je, God is bij je. Daarnaast hebben zij ook materiaal wat gekoppeld is aan de B-boekje. Bijbelverhalen die op rijm verteld worden met heldere illustraties.

JOP, Jong Protestant
JOP, Jong Protestant heeft diverse materiaal voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Zo hebben zij in hun Werkvormen Database meer dan 400 werkvormen voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Je hebt hierin ook de optie om speciaal te zoeken naar 'coronaproof werkvormen' Naast de losse werkvormen zijn er ook een aantal methoden zoals Basics. Basics is basiscatechese materiaal voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Daarnaast bieden ze materiaal aan voor Kliederkerken, een nieuwe vorm van kerkzijn waarin kinderen en volwassenen samen Bijbelverhalen op speelse wijze ontdekken. 

Kerkpunt
Kerkpunt (de fusieorganisatie van Nederlands Gereformeerd Toerusting en Praktijkcentrum) biedt via hun platform Leren in de kerk diverse materialen, onderanderen de methode Spoorzoeken in de Bijbel voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Bij de methode is mooi geillustreerde Bijbelse tijdlijn, waar de verschillende progromma's naar verwijzen.

Nederlands Bijbelgenootschap (NBG)
Bijbel Basics is een kindernevendienst methode door het NBG ontwikkelt. De methode richt zich op kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De methode biedt diverse werkvormen om aan de slag te gaan met een Bijbeltekst. In deze tijd wordt er ook rekening gehouden met de coronamaatregelen. In september 2019 is ook de 100 stappen Samenleesbijbel uitgekomen, speciaal voor groepen. 

Opwekking GO 
Opwekking GO (GeloofsOpvoeding) heeft diverse materialen die gebruikt kunnen worden in het kinderwerk. Van vakantiebijbelweek tot knutselmap en evangelisatiemateriaal. Ook geeft Opewekking GO twee complete lesmethoden uit: de Parel-lesboeken en Promiseland. Dit zijn leerlijnen voor kinderen in de basisschoolleeftijd (groep 1 t/m 8). Daarnaast is er een leerlijn voor peutergroepen.
Sinds 2020 heeft Opwekking GO ook materiaal ontwikkeld voor ouders en kinderen samen, die ook bruikbaar zijn in coronatijden. 

sAmen leren geloven
sAmen leren geloven is een stichting die samen gemeentezijn wil bevorderen. Zij biedt onder andere kindernevendienst materiaal aan, zoals de lessenserie Zondag gaan we naar de kerk. In deze lessen ontdekken de kinderen wat er in de kerkdienst gebeurt en hoe zij daaraan kunnen deelnemen. Het materiaal is gericht op een intergenerationele ontmoeting van gemeenteleden. 

Stichting Gave
Wereld Nieuws is een methode die door Stichting Gave in samenwerking met Stichting Evangelie & Moslims is ontwikkeld voor kinderclubs waar ook vluchteling kinderen aan deelnemen. Ook geeft Stichting Gave regelmatig tips voor jeugdwerk onder vluchteling kinderen via hun nieuwsbrief.

Vertel het maar 
Vertel Het Maar is een stichting die materiaal voor de kindernevendienst ontwikkelt. Het materiaal is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Elk verhaal wordt uitgewerkt in een voorstel voor het verhaal en een voorstel voor de verwerking, toegespitst op de onder, midden en bovenbouw van de basisschool. Ook zij houden in deze tijden rekening met de coronamaatregelen. 

Youth for Christ 
Rock Solid is bruisend clubmateriaal. Het materiaal is gericht op het ontdekken van het christelijk geloof voor kinderen van 11 tot en met 13 jaar. Er is ook een speciale editie voor katholieke kinderclubs.
Tijdens de coronacrisis heeft Youth for Christ diverse online-clubmateriaal ontwikkeld en geven ze inspiratie via YouTube en hun Routekaart, hoe je jeugdwerk kunt vormgeven in deze tijd. 

Nog andere handige tips vanuit het netwerk:

Micha Nederland
Micha Nederland is een partner netwerk van MissieNederland. Zij hebben rond het thema recht en gerechtigheid het materiaal Micha Kids ontwikkeld voor kinderen van 4 tot 13 jaar. 

Jeugdwerk Steunpunt (NGK Jeugdwerk)
Het Jeugdwerk Steunpunt heeft ook een overzicht gemaakt met kinder- (en tiener) materialen. Handig en overzichtelijk op een rij in een Excel-bestand. Ook hebben zij een handige brochure Gemeente in Ontwikkeling met overzichtelijk op een rij wat er speelt in de algemene en geloofsontwikkeling van een kind en hoe je daar dus bij aan kan sluiten in jouw kinderwerk. Ook handig bij het zoeken naar geschikte materiaal.

Kinderen worden ook ouder. Bekijk het Waar een netwerk in is-overzicht van tienermateriaal

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook kindermateriaal die hier niet vermeld staat? Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

Nog meer aanbod uit ons netwerk

Bidden met jeugd

Ben jij op zoek naar tips, materiaal en artikelen om jeugd te inspireren en activeren voor gebed? Wij zetten artikelen, …
Lees verder

Kerst en Nieuwjaar 2021/2022

Denk je na over hoe je kerst en oud en nieuw in de gemeente viert? MissieNederland verzamelt voor jou alle materialen en…
Lees verder

Zomerkampen voor kinderen, tieners en jongeren

Kinderen en jongeren vinden in christelijke kampen een plek om hun geloof te delen. Uit onderzoek blijkt dat ouders hun …
Lees verder