MissieNederland komt met magazine om kerken te helpen met depolarisatie

ideaz-editie 'Verdraag de spanning' verschijnt morgen

29 november 2021 om 15:45
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Onder de titel ‘Verdraag de spanning’ komt missionaire netwerkorganisatie MissieNederland op dinsdag 30 november met een uitgave van ideaz-magazine die ingaat op het bestrijden van polarisatie. Het magazine bevat praktische tips voor kerkelijk betrokken christenen om bij te dragen aan eenheid in deze complexe tijd.

2103 - ideaz 28 - Verdraag de spanning teaserVerander het onderwerp, versterk het midden

Projectleider Jan Willem Janse: “Filosoof Bart Brandsma benoemt in zijn theorie over de aanpak van polarisatie dat je je niet moet richten op de twee polen, maar op het ‘grijze midden’. Daarbij ga je het liefst in op de onderliggende onderwerpen. ‘Hoe ga je om met spanning?’ is zo’n onderliggend thema. Het magazine laat zien dat Gods koninkrijk in zichzelf al vol spanningen zit en onderstreept het belang van een gezonde omgang met die spanning.”

Diverse schrijvers geven hiervoor praktische tips en reiken goede gespreksvragen aan. Het magazine bevat verder interviews met onder meer Joël Boertjens (auteur van het boek ‘Sta op! Doorbreek polarisatie met hoopvol herstel’), Paulien Vervoorn (auteur van het boek ‘Feedback in de kerk’) en Arjan Lock (directeur bij de Evangelische Omroep). Ook deelt Tearfund Nederland lessen vanuit kerken in Azië. 

Het belang van eenheid

“Eenheid is één van de belangrijkste missionaire pijlers van de kerk,” vertelt projectleider Jan Willem Janse. “In het gebed van Jezus in Johannes 17 zegt Hij dat de wereld aan onze eenheid zal zien dat Hij door God gezonden is. Toch zijn we ook als christenen niet ongevoelig voor het meegaan in wij-zij-denken. Dat laat de kerkgeschiedenis helaas maar al te vaak zien. Dat is ook waarom we ook ieder jaar de Week van gebed voor eenheid organiseren. Vanwege de toenemende polarisatie in ons land en in de kerk, willen we daar met deze uitgave van ons magazine nu ook praktische handvatten voor geven.”

Over ideaz

ideaz-magazine legt drie keer per jaar een missionaire uitdaging op tafel bij deelnemers van MissieNederland en abonnees. Lezers van het magazine zijn onder andere voorgangers, missionair werkers, leden van oudsten-/leidersteams en andere kerkelijke werkgroepen. In het praktische magazine voorziet het netwerk van MissieNederland lezers van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. De uitgave over polarisatie is na te bestellen via www.missienederland.nl/webshop of aan te vragen als proefnummer. Meer informatie over (eerdere uitgaven van) ideaz is te vinden via www.missienederland.nl/ideaz.

Vraag een proefnummer aan

Meer nieuws van MissieNederland

Alcohol- en drugsbrillen voor preventiewerk

Wat doen alcohol en drugs met je lichaam?  Alcohol- en drugsbrillen zijn een uitstekend hulpmiddel om jongeren de r…
Lees verder

Oproep MissieNederland: kom in actie tegen antisemitisme en moslimhaat

Haat tegen mensen vanwege hun etniciteit of religie neemt in heel Europa en ook in Nederland toe. Het huidige conflict i…
Lees verder

Wereld Evangelische Alliantie roept op tot gebed voor vrede in het Heilige Land

Op 9 oktober publiceerde de Wereld Evangelische Alliantie een oproep tot gebed voor vrede in het Heilige Land. Als Neder…
Lees verder