Polarisatie en conflicten als gevolg van de coronacrisis

Shownotes bij de podcast Kerk & Samenleving

26 februari 2021
  • Profielafbeelding van Jan Wolsheimer
    Door:
    Jan Wolsheimer
In deze editie van de Kerk & Samenleving-podcast van MissieNederland spreekt Jan Wolsheimer met Eddy de Pender - medeoprichter van Netwerk Vredestichters. We spreken over de polarisatie en conflicten als gevolg van de coronacrisis en over de wijze waarop kerkleiders zouden kunnen omgaan met hoog oplopende emoties in de kerk.

Gast: Eddy de Pender

Deze aflevering is een vervolg op het artikel Hoe ga je als kerk om met coronaverdeeldheid? van de werkgroep Vrede en Verzoening van de Evangelische Alliantie Duitsland. Het artikel kun je hier terugvinden.

Veel kerkleiders negeren polarisatie of beginnende conflicten in hun kerk in de hoop dat deze vanzelf voorbijgaan. Dat is volgens Eddy de Pender geen goede aanpak. Het is veel beter om een proces te starten waarbij de kerk kan leren hoe zij met elkaar om kan gaan in tijden van conflict en meningsverschil. Het is een geweldige kans om als hele gemeenschap te groeien. In rustige tijden is het voor kerkleiders voldoende om een ondersteunende functie te hebben in de gemeenschap, maar ten tijde van crisis is het nodig om een gezaghebbende houding te ontwikkelen. Leiders zouden dan echt leiding moeten geven aan processen die nodig zijn om de gemeente om alle stemmen te horen en samen koers te bepalen. 

Eddy schreef het boek Vrede stichten in de kerk wat hier te bestellen is. Lees ook zijn artikel over hoe een proces in jouw gemeente eruit kan zien. 

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

De kerk in Egypte en Nederland

In deze editie van de Kerk & Samenleving-podcast van MissieNederland spreekt Jan Wolsheimer met Jos Strengholt - pri…
Lees verder

Herkerken

In deze editie van de Kerk & Samenleving-podcast van MissieNederland spreekt Jan Wolsheimer met Remmelt Meijer en Pe…
Lees verder

De maakbaarheid voorbij

In deze editie van de Kerk & Samenleving-podcast van MissieNederland spreekt Jan Wolsheimer met Johan ter Beek om te…
Lees verder